In de omgeving van Amsterdam zijn in een aantal perioden kazernes voor bereden brigades van de Koninklijke Marechaussee gebouwd.
In 1913 werd door de regering besloten om bij Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een aantal brigades van 5 tot 10 man te vestigen. Voor civiele politietaken maar ook om bij onrust militaire bijstand aan de gemeentelijke politiekorpsen te verlenen. De kazernes zouden dan met grotere detachementen worden uitgebreid.
Aan weerszijden van Amsterdam werden in 1917 twee kazernes ('stakingskazernes') bij Sloterdijk en Watergraafsmeer opgeleverd. Ook Den Haag kreeg in 1920 twee kazernes maar Rotterdam uiteindelijk geen enkele.
In 1917 vond de Russische revolutie plaats en bestond er vrees voor onrust en revolutie in Nederland. Het District Amsterdam van de 3de Divisie werd opgericht met nieuwe kazernes in Wormerveer, Nieuwer-Amstel, Leusden, Beverwijk en Bussum.
Op 1 maart 1943 werden veel brigades opgeheven en de kazernes gesloten. Na 1945 zijn, t.b.v. de 5de Divisie, een aantal kazernes gesloopt en enkele werden vervangen door nieuwbouw. Tevens zijn een aantal nieuwe kazernes gebouwd zoals voor de brigade Amsterdam-Haven (Oostelijke Handelskade).
Behalve kazernes moeten er ook 'gebouwen Militaire Politie' zijn geweest.
Zie Marechaussee Sporen voor meer informatie over kazernes en brigades van de Koninklijke Marechaussee.