Sluit [X]   
 

Kruitmagazijn van de Marine "Kadoelen" in 1891: bouwaanvraag nieuw bakstenen wachtgebouw, werkmanswoning en bergplaatsen ter vervanging

Donateur worden?

© 1999-2025, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Sector Ouderkerk

Fort bij Nigtevecht

LuchtfotoLocatie:

Het fort ligt in de Polder Baambrugge-Oostzijde langs het Amsterdam-Rijnkanaal met toegang via de Velterslaan.

Doel:

"Afsluiting en verdedigen van accessen welke gevormd worden door het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal) en de oude Vecht met hunne kade. Ter bescherming van de sluizen tussen deze wateren en van de Prise d'eau der Vechtwaterleiding, welke is gelegen op ongeveer 500 meter bezuiden het fort.
Bestrijding door middel van een batterij voor groot flankement van ondernemingen in de Aetsveldsche polder, nadat de lijn van de verdediging achter het Merwedekanaal en Smal Weesp is teruggetrokken."

Bezetting:

279 (1904), 305 (1913), 318 (1920)
Zie Res. 2e Luitenant Hommes, Sergeant Harmsen, Adjudant Kervers, Soldaat Meijer, Korporaal Van Nieuwenhoven, Sergeant Overduin en Overste-zanger Speenhoff.

Bewapening:

Zie Opgave der Bewapening 1910.

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Type A, onversterkt beton en regelmatig van vorm. Het interieur is redelijk intakt gebleven. Uitzonderlijk is dat de hefkoepelgebouwen onbeschadigd zijn gebleven. De fortwachterswoning en de bergloods bevinden zich aan de keelzijde. Achter de bergloods ligt een nog redelijk intakt gronddepot.
In de noordoostelijke hoek van de fortgracht is "eene leiding, wijd 0.25 Meter aan de boezemzijde afsluitbaar door een schuif en twee rijen schotbalken op 0,30 Meter afstand.". Voor de schotbalken werden dennenplanken, dik 0,05 Meter, gebruikt en afgedekt met een dekstuk van Amerikaansch grenen. Al het hout was gecarbolineerd.

Van november 1939 t.e.m. april 1940 waren Nederlandse militairen als onderdeel van de het Oostfront van de Vesting Holland op dit fort gelegerd.

Ooggetuigen beweren dat tijdens de Tweede Wereldoorlog Oostenrijkers en Wit-Russen in het fort verbleven, soms zelfs 300. Er is sprake dat er goederen zoals (Joods?) huisraad werd opgeslagen. Maar ook dat de Wit-Russen er vliegtuigonderdelen demonteerden - bekend is dat dit in ieder geval in het nabijgelegen Weesp plaats vond.
Volgens een verzetsgroep (Bureau Inlichtingen Londen) werd het fort in april 1945 door de Duitse bezetter gebruikt voor de opslag van munitie en/of waren er manschappen gelegerd.

Rond 1950 was het fort in gebruik bij de Luchtmacht en was er naar verluid napalm(ingredienten?) in het fort opgeslagen.
Gedurende onbekende periode (mogelijk 1958-1980) werden explosieven en ladingen opgeslagen door Bureau Voorbereidingen Voorzieningen aan Kunstwerken van de Landmacht. In die periode was er nog een lossteiger en is de drinkwaterinstallatie gemoderniseerd.

Zie ook Thema-nieuwsbrief Fort bij Nigtevecht in 1939-1940 (1/2) en Thema-nieuwsbrief Fort bij Nigtevecht in 1939-1940 (2/2).

.Omgeving:

De originele situatie rond het fort is behouden: open polderlandschap. Het Merwedekanaal is tijdens de jaren 30 van de twintigste eeuw voor het eerst verbreed en heet vanaf 1939 Amsterdam-Rijnkanaal.

Eigenaar:

Natuurmonumenten

Gebruiker:

Knakenfort Fort bij Nigtevecht

Gebruik:

Koffie & Taart en vergaderen

Monument status:

Rijksmonument (grotendeels); Lijst van Werelderfgoed UNESCO

Keel

De keelzijde van het fort, gezien vanaf het dak van de linker keelkazemat.
(Foto: © Jurgen Lamers, 1999)

Keelkazemat Links

De flankzijde van de linker keelkazemat. Achter de dichtgemetselde schietgaten stonden de kanonnen voor het groot flankement richting Weesp.
(Foto: © René Ros, 2003)

Keuken

Hefkoepelgebouw

Spouwgang

Hefkoepel ring

De resten van de keuken (boven). De linker spouwgang met de druipkokers met de deur in de poterne.
(Foto's: © René Ros, 2001)
Het rechter hefkoepelgebouw (boven). De nog intakte stalen ring voor het dragen en draaien van het hefkoepelgeschut (onder).
(Foto's: © René Ros, 2003)
Fort Hinderdam Sectorpark Ouderkerk Liniewal Geindijk - Nigtevecht

Stelling van Amsterdam op Bluesky Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)