Sluit [X]   
 

Soldaat Mekoedisjvili in 1945: vermoord op Fort aan de St. Aagtendijk

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Soldaat Heijkoop

Naam voluit:

Willem Heijkoop (roepnaam Wim)
in Canada: Bill Heykoop

Geboren:

20 november 1926, Leiderdorp (Zuid-Holland)

Overleden:

25 januari 2018, Fenwick (Canada)

Levensloop:

Wim Heijkoop werd op 20 november 1926 in Leiderdorp geboren. Zijn moeder is Anna (Annie) Michielen (1903-1982), boerin en huisvrouw, en zijn vader is Hendrik Willem Heijkoop (1903-1987), boer. Zij trouwden op 21 januari 1926 in Zwammerdam. Uit het huwelijk kwamen drie zoons en één dochter voort.
Het gezin Heijkoop woonde op een boerderij tussen Leiden en Leiderdorp.

Van 1 mei 1933 tot de zomer van 1938 zat hij op de Christelijke School te Leiden. Daarna op de Nederlands Hervormde School in Leiderdorp. In de oorlog werkte hij, tiener, thuis op de boerderij. Later volgde hij avondcursussen boekhouden, landbouw en middenstand.

In de zomer van 1946 werd Wim gekeurd voor de dienstplicht. Hij werd tijdelijk afgekeurd en kort daarna traden symptomen van Geelzucht op. Toen de oproep dan toch volgde vroeg hij geen uitstel aan maar ging dienst in. Van 5 November 1946 tot vrijdag 24 januari 1947 kreeg hij in Kamp Koningsweg, ten noorden van het door oorlog geteisterde Arnhem, de militaire basisopleiding.

Hij werd ingedeeld bij het Regiment Uitrusting Troepen van het Korps Verplegingstroepen en gedetacheerd in het Militair Magazijn van Levensmiddelen nr. 2 (M.M.v.L. nr.1) in Haarlem. Vanuit het magazijn werden, door een tiental manschappen, de legeronderdelen in Noord Holland voorzien van niet-bederfelijke voedselwaren.
Na een zeer koude winter smolt in de zomer van 1948 de margarine uit de stellingen. In juni 1948 verhuisde het magazijn naar het nabijgelegen, koele Fort bij de Liebrug.

Wim Heikoop op Fort bij de Liebrug.
Wim (links) met Piet Rook (rechts) voor de deur van het CADI-lokaal in het fort.

Twee lokalen werden als slaapzalen voor de manschappen ingericht. Tevens werden lokalen als eetzaal, kantoor en kaderslaapzaal gebruikt.
De poterne werd gebruikt om de rantsoenen voor de legeronderdelen klaargezet.

In het frontgebouw waren vet, margarine en zout opgeslagen. In lokalen in het hoofdgebouw waren kaas, wintergroenten, fruit, meel en gedroogde groenten opgeslagen. Een van de lokalen was voor de Cadi (Cantine dienst) met tabaks producten, chocolade en andere versnaperingen.

In oktober 1948 werd Wim overgeplaatst naar het M.M.v.L. nr.1 in Rotterdam. Aldaar was de kale vlakte in de binnenstad nog goed te beleven.

Op 31 december 1948 zwaaide Wim af en ging weer terug naar de ouderlijke boerderij.
Een broer werd toen als soldaat naar Indië uitgezonden. Bij zijn terugkeer was Wim aan de vrouw geraakt maar de huisvesting was een probleem.
De boederij kon wel gesplitst worden maar niet voor drie broers. Wim kwam, als oudste zoon, als eerste in aanmerking voor opvolging van zijn vader, maar zijn vader was nog te jong om te stoppen.

Daarop besloot Wim en zijn verloofde Wilhelmina Verburg, beide 25 jaar, om te gaan emigreren naar Canada. In januari 1952 werd een plaats in het vliegtuig aangeboden.
Maar eerst moesten ze nog trouwen, dat gebeurde op 27 februari. De volgende dag ging de Huwelijksreis op de fiets naar de Canadese ambassade in Den Haag, het reisbureau in Leiden en de expediteur in Gouda.

Op 20 maart 1952 vertrok het jonge stel per vliegtuig vanaf Schiphol naar Canada, het gebied ten zuiden van Ottawa. Vanaf die tijd werd hij Bill Heykoop genoemd.
Ze kwamen op een kalkoen-boerderij te wonen en te werken maar de boer behandelde hen als slaven. Na drie maanden verhuisden ze naar een andere boer waar het leven beter was. Wim kocht een eigen boerderij maar ook dat liep niet naar wens.

Het was een slechte tijd voor boeren en Wim besloot rond 1955 in de bouw in te gaan. Hij heeft gewerkt aan de St. Laurens Zeeweg, de sluizen in Iroqouis en als fabrieksarbeider en metselaar.

Echtpaar Heijkoop.
Wim Heijkoop en zijn vrouw tijdens hun 50-jaar huwelijksfeest op 27 Februari 2002.

In 1991 ging hij met pensioen en in 2006 had hij acht kinderen, 31 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Zie ook Thema-nieuwsbrief 'Militair Magazijn van Levensmiddelen nr. 2'.

Bron en foto's:

Dhr. W. (Wim) Heijkoop = Mr. B. (Bill) Heykoop

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)