Sluit [X]   
 

Fortwachter / Magazijnbeheerder Harm Alberts sr. in 1929: besluit promotie en nieuwe functie

© 1999-2017, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 26-4-2017

Mensen

Soldaat Schilperoord

Naam voluit:

Zeger Schilperoord

Geboren:

22 september 1890, Klaaswaal (Zuid-Holland)

Overleden:

13 februari 1963, Krommeniedijk (Noord-Holland)

LuchtfotoGraf:

Graf op de Algemene Begraafplaats naast de kerk van Krommeniedijk.

Levensloop:

Zeger Schilperoord werd op 22 september 1890 in Klaaswaal, in de Hoekse Waard, geboren. Zijn moeder was Neeltje Tak (1859-1896) en zijn vader Adrianus Schilperoord (1859-1940), een landarbeider, en ze waren op 6 november 1885 getrouwd.
Zeger had een zuster, Anna, die vier jaar en een dag ouder was, en die hem verzorgde toen hun moeder in 1896 overleed. Hij doorliep de lagere school en werkte vervolgens als landarbeider op de uitgestrekte akkers van de Zuid-Hollandse eilanden.

Na zijn diensttijd, waarschijnlijk in 1908 of 1909, kreeg Zeger als mobilisatieplaats Fort bij Marken-binnen toegewezen.
Tijdens de mobilisatie van 1914 verbleef hij op dat fort, net als Soldaat Schutte. Hij kreeg verkering met Trijntje Bakker (1896-1984), het jongste kind van molenaarsechtpaar Aaltje Rol en Reijer Bakker. Het echtpaar woonde in de molen De Woudaap, naast de Woudaapsluis, dat hemelsbreed iets meer dan een kilometer van het fort ligt, nabij het dorp Krommeniedijk.

Groepsfoto
Een groepsfoto van de manschappen van Fort bij Marken-Binnen. Vermoedelijk heeft een van Zeger's kinderen hem met een kruisje gemarkeerd.
 

Zeger keerde niet meer terug naar de Hoekse Waard maar trouwde op 28 augustus 1915 in Uitgeest met Trijntje. Het jonge echtpaar woonde een tijdje in op De Woudaap, waar hun oudste zoon op 18 maart 1916 werd geboren. Er volgden nog vijf kinderen: twee jongens en drie meisjes.

De ex-soldaat is groentenboer geweest in Knollendam (pakhuisje aan de Tapsloot) en boerenknecht in Spijkerboor (dijkhuisje bij café 't Heerenhuis).
Later woonde het gezin in Krommeniedijk en had Zeger, via een van zijn zwagers, werk gekregen als arbeider op oliefabriek De Tijd, aan de Zaan.

Op 2 mei 1943, tijdens de April-mei-stakingen naar aanleiding van krijgsgevangen nemen van de Nederlandse troepen, werd hij samen met een aantal andere fabrieksarbeiders als tweede groep opgepakt. Het is aan de welbespraaktheid van de latere wethouder van Krommenie Jan Blanken te danken, dat Zeger en zijn collega's toen niet gefusilleerd zijn. Een eerdere groep was minder fortuinlijk.

Graf
Het graf van Zeger en zijn vrouw op de begraafplaats in Krommeniedijk.
(Foto: © René Ros, 2010)

Zeger Schilperoord is op 13 februari 1963 in Krommeniedijk gestorven. Zijn vrouw overleefde hem 21 jaar. Hun gezamenlijke graf is op de begraafplaats naast de kerk in Krommeniedijk en gelegen op de Inundatiekade van de Nauernasche Vaart tot De Dam.

Bron & foto's:

Jan Blanken (zoon wethouder Blanken), Arie Schilperoord (oudste zoon) en Linda Groen (achterkleindochter)

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op foto-site Flickr Stelling van Amsterdam op foto-locatie site Panoramio Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

www.stelling-amsterdam.nl wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Beleef het zelf: kom ook naar de forten en waterlinies in Nederland! (Advertentie)