Sluit [X]   
 

Milicien-Kanonnier Nieman in 1958: overleden te Hilversum, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Kazernes, magazijnen en infrastructuur

Inschietplaats van vischtorpedo’s

(Torpedo Inschietplaats)

LuchtfotoLocatie:

In de Groote IJpolder (nu Westelijk Havengebied te Amsterdam) bij de monding van Zijkanaal F (nu gedempt) in het Noordzeekanaal (nu mond van de Amerikahaven).

Doel:

Uitschiet terrein voor beproeving van zelfstandig aangedreven vischtorpedo’s.

Personeel:

-

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

In 1870 had Robert Whitehead voor de Oostenrijks-Hongaarse marine een zelfstandig aangedreven torpedo ontwikkeld in Fiume (nu Rijeka, Kroatië). De Nederlandse marineleiding sloot in oktober 1883 een contract met Whitehead voor de levering van 40 “vischtorpedo’s” met een kaliber van 35,5 cm.

Aan de oostelijke dijk van Zijkanaal F werd binnendijks een perceel opgehoogd voor drie opstallen, waaronder een opslag van vischtorpedo’s.
In de as van het acht meter diepe zijkanaal werd het “Marine torpedo proefstation” gebouwd, waarschijnlijk bereikbaar via een brug met smalspoor.

Vanaf 1888 werden torpedo’s ter beproeving ingeschoten in het vier kilometer lange zijkanaal. In hetzelfde jaar werd op de Rijksmarinewerf in Amsterdam (Marine-etablissement Kattenburg) het hypermoderne torpedoatelier met het “Centraal Magazijn voor Vischtorpedo’s” geopend. Amsterdam was het belangrijkste centrum van de “Marinetorpedodienst” geworden.

Het atelier en de inschietbaan in Amsterdam werden na 1918 gesloten. Het personeel en materieel werd overgebracht naar de Rijkswerf Willemsoord bij Den Helder.

Tussen 1924 en 1934 is het proefstation gesloopt en tussen 1934 en 1961 een van de opstallen op de oever. De laatste twee opstallen zijn tussen 1961 en 1968 gesloopt.

Omgeving:

De originele situatie rond de inschietplaats is sterk gewijzigd door de aanleg van havens.

Eigenaar:

Rijkswaterstaat

Gebruiker:

Openbaar

Gebruik:

Openbaar vaarwater

Monument status:

Geen

Kaart

Een situatie-tekening uit 1924 van de kanaalmonding met rechts de opstallen en middenonder het proefstation. Erboven een voetbrug en veer.
(Afbeelding: Stadsarchief Amsterdam)
Veenderij Akerpolder Kruitmagazijn van de Marine "Kadoelen"

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)