René Ros bij het Fort bij Abcoude (Foto: © Alexander Senger, 2016) |
Deze website is bedacht en uitgevoerd door René Ros met hulp van Jurgen Lamers en vele anderen zoals genoemd in het dankwoord.
Een belangrijke reden ervoor is om de Stelling van Amsterdam onder de aandacht van een groter publiek te brengen en te laten zien wat er nu nog van over is.
Daarnaast vormde het een leuke uitdaging en een goede gelegenheid om er zelf véél meer over te weten te komen.
In februari 1998 is er een begin gemaakt en in maart was de eerste werkversie gereed en sindsdien is de informatie aan de hand van boeken, rapporten en eigen archief/veldonderzoek ingevuld. Op 3 januari 1999 werd de eerste versie gepubliceerd en is voortgegaan met het onderzoek.
René kwam de forten in de Stelling van Amsterdam vaak tegen toen hij vanaf zijn negende tot twintigste jaar zeeverkenner was bij de Christus-Koninggroep (nu Scouting Erskine) in Amsterdam. Vooral de forten in het zuiden rond Uithoorn en Abcoude vielen hem toen op alhoewel er ook een aantal onzichtbaar bleven. In Aalsmeerderbrug, langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, wilden de verkenners graag in een luxe, tot feestzaal verbouwde, vee-stal van de Arendshoeve overnachten tijdens kampen. Maar ook omdat ze dan 's avonds stiekem het Fort bij Aalsmeer binnenslopen.
Ook is er geprobeerd om het eiland Pampus te verkrijgen van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders zodat het een verkenners-eiland kon worden. Daarvoor zijn toen honderden verkenners vanuit Amsterdam naar Pampus geweest om het een beetje op te ruimen. René heeft toen drie weekeinden in juni 1985 bovenop het dak van het fort geslapen.
Op Pampus ontstonden twee gevoelens: het eilandgevoel (later aangewakkerd door de tv-programma's en eilandenreeks boeken van Boudewijn Büch) en de fascinatie met forten. Waarom zijn ze gebouwd? Wie hebben er gewerkt en geleefd?
René werkt sinds zijn HBO Informatica studie als (database) programmeur. Sinds 2003 doet hij dit als zelfstandig ondernemer onder de naam ReneRos.biz.
Van 2018 tot 2024 was hij als specialist Stelling van Amsterdam werkzaam bij het Kenniscentrum Waterlinies, onderdeel van het Interprovinciaal Project Hollands Waterlinies.
Zijn betovergrootvader Georg Ros (1834-1891) was als opzichter der Domeinen belast met de ontmanteling van de Vesting Groningen. Diens zoon Henricus Bernardus Ros (1873-1941) was kelner in het Amstelhotel toen het in gebruik was als Bureau Stellingcommandant van de Stelling van Amsterdam. René's oudoom Theodorus George Ros (1897-1966) werd in 1917 bij het Regiment Grenadiers te Den Haag ingelijfd.