Sluit [X]   
 

Fortwachter Reinderts in 1942: ingeschreven in bevolkingsregister op Fort in de Botshol

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Mensen

Fortwachter Reinderts

Naam voluit:

Frits Petrus Reinderts

Geboren:

15 november 1899, Amsterdam (Noord-Holland)

Overleden:

28 augustus 1969, Vlissingen (Zeeland)

Levensloop:

Frits was de zoon van Jacob Reinderts (donkeyman/olieman, op de koopvaardij) en Margaretha Hillegonda van Beijeren (*4-9-1900, huisvrouw). Hij bracht zijn jeugd door in de omgeving van het Scheepvaarthuis te Amsterdam.
Op jeugdige leeftijd is hij gaan varen bij de Hollandsche Stoomboot Maatschappij (H.S.M.), vermoedelijk als dekpersoneel. Op onbekende datum is hij overgegaan naar de Koninklijke Marine. Hij kwam in dienst als matroos, werd matroos-duiker en daarna matroos-kok. Hij heeft op de Amsterdamsche Huishoudschool gezeten, alwaar de Marine-koks werden opgeleid, en heeft daar zijn koks-getuigschrift gehaald op 28 juli 1924.

Frits is op 13 januari 1931 in Vlissingen getrouwd met Christina Adriana Ribbens (geb. 4 september 1900, huisvrouw). Uit het huwelijk zijn twee zonen (Fred en Piet) voortgekomen.

Gezin
Het gezin Reinderts voor de fortwachterswoning.

In 1942 kreeg hij de functie van fortwachter op het Fort in de Botshol en werd op 21 november 1942 ingeschreven in het bevolkingsregister.
De gracht zat vol met paling, snoek en zeelt en er werd dan ook veel gevist. De lijnen met aasvisjes werden 's ochtends, voor schooltijd van de kinderen, met een roeiboot binnengehaald.
Gedurende de gehele periode werden onderduikers (voor de arbeidsinzet en soms joden) gehuisvest en van eten voorzien. In het voorjaar werden hiervoor door de zoons eieren in de polders gezocht. En schapenvlees was er blijkbaar ook altijd voldoende.
Frits was ook lid van de ondergrondse. Zijn pistool verborg hij in een vetleren lap onder het konijnenhok naast de bergloods.

Frits Reinderts in groepsfoto.
Frits Reinderts (rechtsvoor in Marine-uniform) met de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten Vinkeveen. De foto is vermoedelijk na de bevrijding in mei 1945 genomen ter ere van de samenwerking.

 

In juni of november 1945 verhuisde het gezin Reinderts naar Amsterdam omdat Frits weer bij de Marine ging werken, op het Marine-etablissement Kattenburg. Daar werkte hij als majoor-kok tot zijn pensionering in oktober 1949.

Op 16 augustus 1956 verhuisde hij naar Vlissingen waar hij op 28 augustus 1969 overleed. Zijn vrouw Christina overleed op 31 mei 1989 te Koudekerke (Zeeland).

Bron & foto's:

Fred P. Reinderts en Piet Reinderts† (zijn zoons)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)