Sluit [X]   
 

Milicien-Kanonnier Nieman in 1958: overleden te Hilversum, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Mensen

Soldaat Schilperoord

Naam voluit:

Zeger Schilperoord

Geboren:

22 september 1890, Klaaswaal (Zuid-Holland)

Overleden:

13 februari 1963, Krommeniedijk (Noord-Holland)

Levensloop:

Zeger Schilperoord werd op 22 september 1890 in Klaaswaal, in de Hoekse Waard, geboren. Zijn moeder was Neeltje Tak (1859-1896) en zijn vader Adrianus Schilperoord (1859-1940), een landarbeider, en ze waren op 6 november 1885 getrouwd.
Zeger had een zuster, Anna, die vier jaar en een dag ouder was, en die hem verzorgde toen hun moeder in 1896 overleed. Hij doorliep de lagere school en werkte vervolgens als landarbeider op de uitgestrekte akkers van de Zuid-Hollandse eilanden.

Zijn eerste opkomst was in 1910 bij het 1e Regiment Vesting Artillerie (1-II-1 RgVA). Op een onbekend moment werd hij ingedeeld bij het 2de Regiment Vesting Artillerie.
Tijdens de mobilisatie van 1914 verbleef hij op Fort bij Marken-Binnen, net als Soldaat Schutte. Hij kreeg verkering met Trijntje Bakker (1896-1984), het jongste kind van molenaarsechtpaar Aaltje Rol en Reijer Bakker. Het echtpaar woonde in de molen De Woudaap, naast de Woudaapsluis, dat hemelsbreed iets meer dan een kilometer van het fort ligt, nabij het dorp Krommeniedijk.

Groepsfoto
Een groepsfoto van de manschappen van Fort bij Marken-Binnen. Vermoedelijk heeft een van Zeger's kinderen hem met een kruisje gemarkeerd.
 

Zeger keerde niet meer terug naar de Hoekse Waard maar trouwde op 28 augustus 1915 in Uitgeest met Trijntje. Het jonge echtpaar woonde een tijdje in op De Woudaap, waar hun oudste zoon op 18 maart 1916 werd geboren. Er volgden nog vijf kinderen: twee jongens en drie meisjes.

De ex-soldaat is groentenboer geweest in Knollendam (pakhuisje aan de Tapsloot) en boerenknecht in Spijkerboor (dijkhuisje bij café 't Heerenhuis).
Later woonde het gezin in Krommeniedijk en had Zeger, via een van zijn zwagers, werk gekregen als arbeider op oliefabriek De Tijd, aan de Zaan.
Op 1 oktober 1930 wordt hij ontslagen uit de dienst en was het laatst ingedeeld bij 4-II-2 Landweer Artillerie, een eenheid die op Fort bij Marken-Binnen was ingedeeld.

Op 2 mei 1943, tijdens de April-mei-stakingen naar aanleiding van krijgsgevangen nemen van de Nederlandse troepen, werd hij samen met een aantal andere fabrieksarbeiders als tweede groep opgepakt. Het is aan de welbespraaktheid van de latere wethouder van Krommenie Jan Blanken te danken, dat Zeger en zijn collega's toen niet gefusilleerd zijn. Een eerdere groep was minder fortuinlijk.

Graf
Het graf van Zeger en zijn vrouw op de begraafplaats in Krommeniedijk.
(Foto: © René Ros, 2010)

Zeger Schilperoord is op 13 februari 1963 in Krommeniedijk gestorven. Zijn vrouw overleefde hem 21 jaar. Hun gezamenlijke graf is op de begraafplaats naast de kerk in Krommeniedijk en gelegen op de Inundatiekade van de Nauernasche Vaart tot De Dam.

Bron & foto's:

Jan Blanken (zoon wethouder Blanken), Arie Schilperoord (oudste zoon) en Linda Groen (achterkleindochter)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)