Sluit [X]   
 

Fort in de Botshol in 1925: kringenwet niet van toepassing verklaard op percelen aan keel

Donateur worden?

© 1999-2025, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Overig militair erfgoed - Bescherming Bevolking

Commandopost Amsterdam

LuchtfotoLocatie:

Onder het schoolplein en gymzaal van het St. Ignatius Gymnasium (vh. Christelijke H.B.S.), Memlingstraat t.o. 13, te Amsterdam. Kantoor was op Weesperzijde 99, Amsterdam.

Doel:

Beschermde commandopost en onderkomen voor Bescherming Bevolking Noord-Holland Kring E om de haar toebedeelde manschappen aan te sturen.

Personeel:

96-100 mensen in drie ploegen dienst

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

De commandopost ligt geheel onder straatniveau en bestaat uit twee aparte bunkers die middels een gang met gasdichte deuren verbonden zijn.

Bunker I is in 1955 opgeleverd als onderdeel van de herbouwde school en stond destijds bekend als "commandopost Chr. HBS, J.v. Eijckstraat". De gemeente Amsterdam moest een groot deel van de kosten betalen en koos voor een sobere uitvoering. De communicatiemiddelen werden door het Rijk betaald.
In een schrijven van het Ministerie van Binnenlandse Zaken d.d. 13-10-1958 (nr 51639) werden voorlopige richtlijnen gegeven voor de inrichting van commandoposten voor nucleaire oorlogvoering.
Bunker I voldeed niet aan deze eisen omdat het personeel niet in de bunker kon blijven vanwege het ontbreken van faciliteiten zoals een keuken.
Door een misverstand dacht de B.B. aanvankelijk dat een nieuwe commandopost gebouwd mocht worden.

Voor zover bekend werd in 1963 het eerste plan voor een uitbreiding opgesteld. Vermoedelijk werd pas in 1971 begonnen met de werkzaamheden die op 19 oktober 1972 werd opgeleverd. Onder het schoolplein werd bunker II gebouwd met een nieuwe toegang. Deze bunker bevatte de technische en facilitaire zaken die deels, zoals noodstroomaggregaat, uit bunker I werden verwijdert. In bunker I werden 35 slaapplaatsen gerealiseerd zodat de manschappen in drie-ploegendienst konden werken, zitten en liggen.

Bunker I lang onder de gymzaal van de school en heeft een binnenmaat van ongeveer 18 bij 31 meter. Hierin was de commandozaal met wandkaarten, berichtencentrum, ABC-ruimte, kantoor en slaapplaatsen.

Bunker II ligt onder het schoolplein en heeft een binnenmaat van ongeveer 7,8 bij 31 meter. Hierin waren de toegang, ontsmettingsdouches, portierhokje, sanitaire groep, luchtbehandeling, noodstroomvoorziening, keuken en kantine. De bouw was begroot op 600.000 gulden waaraan het Rijk 200.000 gulden en de gemeente Amsterdam 400.000 gulden bijdroeg. De uiteindelijke kosten bedroegen mogelijk 1 miljoen gulden.

Omgeving:

Stedelijk

Eigenaar:

gemeente Amsterdam?

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

geen

Toegang

Het toegangsluik met trap op het schoolplein.
(Foto: © René Ros, 2006)

Gang

De hoofdgang in bunker I.
(Foto: © René Ros, 2006)

Luchtbehandeling

Kaart

Werkkamer

Telefoon

Luchtbehandelingsapparatuur met o.a. koolfilters en luchtpomp met noodbediening in bunker II (boven). Een van de werkkamers in bunker I (onder).
(Foto's: © René Ros, 2006)
De Dam in Amsterdam op een kaart in de commandozaal achter de archiefdozen (boven). Een van de oude telefoons (onder).
(Foto's: © René Ros, 2006)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)