Sluit [X]   
 

Ingenieur Van Rijsbergen in 1900: overgeplaatst bij Staf der Genie

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Lunetten, bunkers en crisisbeheersing

Zendstation in de Haarlemmermeer

(Zendstation Badhoevedorp, met "Zendgebouw Hoofddorp")

LuchtfotoLocatie:

In de Haarlemmermeer Polder nabij de samenkomst van de Schipholweg (voorheen Spaarnwouder Dwarsweg, nu ook provinciale weg N232) en de Slotertocht (nu sloot). De woning heeft tegenwoordig het adres Schipholweg 270.

Doel:

Voor rechtstreeks radioverkeer tussen de verkeerstoren van het Vliegkamp Schiphol en vliegtuigen in een straal van 2 km. Voorheen kon de verkeerstoren wel radioverkeer van vliegtuigen ontvangen maar alleen via Waalhaven bij Rotterdam verzenden.

Personeel:

-

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Op het terrein van circa 100 bij 140 meter stond een woning naast de oprit naar de Schipholweg. Tevens een zendstation in het midden van het terrein met daaromheen vier zendmasten van 30 meter hoogte.
Via dit zendstation werden verbindingen tot stand gebracht met civiele vliegtuigen.

In de zuidwesthoek van het terrein stond het zendgebouw met apparatuur. Dit is gebouwd door de Genie maar de militaire functie is niet bekend.
Vanaf de woning liep een weg, om het zendstation, naar het zendgebouw. De buitenmaat van het gebouw was 6,3 bij 10,2 meter en het had vier ruimten. Een portaal, w.c., machinekamer en zenderkamer. In de machinekamer stond een fundering van 0,80 bij 2,70 meter voor een aggregaat waarmee, via een kabelgoot in de vloer, de radioapparatuur in de zenderkamer van stroom werd voorzien. Er stonden tenminste twee zendertafels, een relaistafel en voedingpaneel. Een electrische kabel (4 x 10 mm2) bracht het signaal naar de zendmast.

Uit archiefstukken uit 1920 blijkt dat een radiozender, locatie onbekend, in die tijd gebruikt werd om weerberichten te verzenden aan vliegtuigen en andere vliegvelden zoals Hamburg.

Na de Tweede Wereldoorlog is het civiele zendstation gebruikt als gebouw voor de Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie. Volgens een bouwtekening is het gebouw hergebruikt en van een nieuwe aanbouw voorzien.

Op een stadskaart uit 1950-1957 staan alle drie de gebouwen nog aangegeven, dus het zendstation had de oorlog overleefd. Anno 2001 was alleen de woning nog aanwezig op het in vorm nog herkenbare terrein. Er zijn geen sporen van funderingen te zien omdat het terrein minstens éénmaal is opgehoogd. Het heeft ook twee nieuwe toegangswegen gekregen, in de noord- en zuidhoek.

Omgeving:

De originele situatie rond het zendstation is grotendeels verloren gegaan door woningbouw in het noordwesten, industrie ten noorden en het vliegveld ten oosten en zuidoosten van het terrein.

Eigenaar:

Dura Vermeer Groep B.V. (laatste)

Gebruiker:

idem

Gebruik:

opslag bouwmaterialen

Monument status:

Onbekend

Woning

De woning met een deel van het toegangspad.
(Foto: © René Ros, 2001)

Tekening

"Fig.7. noordoostgevel", een fragment van de bouwtekening van het zendgebouw. Dit is de zijde met de toegangsdeur en de gaten voor de antennekabels boven de ramen.
(Bron: Nationaal Archief)

Toegang

Zendstation

Sloot

Zendgebouw

De nieuwe toegangsweg (boven). De sloot aan de zuidwestzijde en het enige zicht op akkerland (onder).
(Foto's: © René Ros, 1999)
De locaties waar het zendstation (boven) en het zendgebouw (onder) moeten hebben gestaan.
(Foto's: © René Ros, 1999)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)