Sluit [X]   
 

Soldaat Veltkamp in 1904: bezwaar tegen dienst afgewezen

Donateur worden?

© 1999-2025, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Kazernes, magazijnen en infrastructuur - Amsterdam

Exercitieveld aan St. Anthoniesdijk

(Schietbanen Amsterdam, Schietbanen achter "Het Vosje")

LuchtfotoLocatie:

Een terrein ten zuiden van de St. Anthoniesdijk (tegenwoordig Zeeburgerdijk) ter hoogte van de kruising met de latere Borneostraat.

Doel:

Waarschijnlijk het oefenen in schieten met handvuurwapens van het Garnizoen Amsterdam.

Personeel:

-

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Op een kaart uit 1849 staat op de locatie een "Exercitie Veld" aangegeven. Ongeveer 300 meter lang en 150 meter breed. Op de kaart is ernaast een gebouw (uitspanning?) te zien met de naam "Het Vosje en Hert".

In 1879 of eerder werden er de 'Schietbanen Amsterdam' aangelegd. Het bestond uit drie schietstanden met baan, onder verschillende hoeken op 100, 200 en 300 "pas" voor schietschijf, voorzien van poorten en ricochetschermen.
Tevens een wachterswoning, urinoir, hulpprivaten, kapluifels, een observatiepost en een kogelvanger. De observatiepost, op enkele meters voor de schietschijf, was van metselwerk met een ijzeren plaat van 9 mm als dak.

Er is een blauwdruk uit 1904 bekend van "Schietbanen achter 'Het Vosje'", waarvan het omliggende wegen- en slotenpatroon overeenkomt met het hierboven genoemde terrein.
Op de kaart staan zeven schietbanen aangegeven van 100 m (2x), 150 m (2x) en 200 m (2x) en 300 meter met zeven doelen en vier kogelvangers.
De schietbaan van 300 meter lag op dezelfde locatie als de baan uit 1879, de andere banen zijn er ten zuiden van aangelegd.
Tevens twee gebouwen aan de westzijde van het terrein waarvan de wachterswoning, zoals op de kaart van 1879, ook staat aangegeven.

Rond 1907-1910 werd het Schietterrein Zeeburg op het Militair Terrein Zeeburg aangelegd. Op een topografische kaart uit 1912 staat de Veko Wielerbaan op het terrein aangegeven.
Tegenwoordig onderdeel van de woonwijk 'Indische Buurt' ten zuiden van de Zeeburgerdijk.

Omgeving:

De originele situatie op en rond het terrein is sterk gewijzigd door woningbouw.

Eigenaar:

-

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Onbekend

Timorplein

Het Timorplein, op welke hoogte alle schietbanen begonnen, in de richting van het Javaplein, in welke richting werd geschoten.
(Foto: © René Ros, 2008)

Borneostraat en Madurastraat

Kruising Borneostraat en Madurastraat waar de kogelvanger van de 150-meter baan moet hebben gestaan.
(Foto: © René Ros, 2008)
Entos Terrein Militair Terrein Zeeburg

Stelling van Amsterdam op Bluesky Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)