Sluit [X]   
 

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Mensen

Gevangene Beers

Naam voluit:

Johannes (Jan) Beers

Geboren:

1 december 1888, Hensbroek (Noord-Holland)

Overleden:

10 mei 1956, Heerhugowaard (Noord-Holland)

Levensloop:

Jan werd geboren uit het huwelijk van Klaas Beers en Aagje Korrijn. Op 12 december 1907 werd hij goedgekeurd voor de militieplicht alhoewel hij zijn ogen als reden voor afkeuring had opgegeven. Hij werd op 3 maart 1908 ingelijfd bij het 10e Regiment Infanterie, gevestigd in Haarlem. "Wegens lichaamsgebreken" werd hij op 10 september 1909 alsnog afgekeurd.

Jan Beers uit Heerhugowaard was in de Tweede Wereldoorlog vrachtveilder (pikkenier). Hij voer landbouwproducten per boot van de polder Heerhugowaard naar de veiling in Broek op Langedijk.
Zijn gezin bestond uit zeven jongens en vier meisjes. En om het gezin eten te geven ging er af en toe wel eens wat buiten de veiling om.

Familie Beers
Vader en moeder Beers met hun elf kinderen op 8 september 1941.

 

Bij een controle in de zomer of het najaar van 1943 werd hij betrapt op het buiten de veiling, en Duitse controle, om verhandelen van aardappelen. Hij was toen met zijn boot op weg naar Amsterdam.
Schipper Jacob Arends (*30-4-1902 Barsingerhorn, †22-11-1955 Broek op Langedijk) uit Broek op Langedijk, een grotere vervoerder, werd tegelijkertijd aangehouden.
Voor de rechtbank in Alkmaar werd Jan tot zes weken en Jacob tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis voor het overtreden van het Voedselvoorraad Besluit werd op 1 december 1943 door het Economisch Gerecht(?) in Nijmegen uitgesproken.

Motorvlet
De motorvlet van Jan Beers.

Samen werden ze op 3 maart 1944 om 14.00 uur in de open strafgevangenis in Fort bij Spijkerboor ingeschreven alwaar ze aan het werk werden gezet. Ze moesten er erwten uitzoeken en wasknijpers maken.
Hun cel N zat op de bovenste verdieping in het rechter deel van de bomvrije kazerne.

De bewaking was humaan te noemen. Zo mocht de oudste zoon, Klaas, brood en ander voedsel brengen naar zijn vader die er vanwege diarree slecht uit zag.
Vader waarschuwde zijn zoon iedere keer dat hij moest zorgen dat hij daar nooit terecht zou komen. Toen hij op 13 april thuis kwam heeft zijn vrouw al zijn kleren verbrand, want hij zat onder het ongedierte: vlooien, luizen etc. Jacob Arends heeft tot 1 mei vastgezeten.

Bron & foto's:

Piet Beers (zijn zoon), Hans Beers (zijn kleinzoon, zoon van Jaap Beers), Noordhollands Archief

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)