Sluit [X]   
 

Fortwachter Reinderts in 1942: ingeschreven in bevolkingsregister op Fort in de Botshol

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Mensen

Soldaat Vlaanderen

Naam voluit:

Cornelis André Vlaanderen (André)

Geboren:

1 september 1881, Amsterdam (Noord-Holland)

Overleden:

5 augustus 1955, Brugge (België)

Levensloop:

De vader van André was onbekend en door vroeg overlijden van zijn moeder Louisa Agneta Vlaanderen (1886-1883) verbleef hij van zijn 2e tot 18e levensjaar in het Waals Gereformeerd Weeshuis ("Hospice Wallon") te Amsterdam. In zijn laatste jaar daar deed hij toelatingsexamen voor de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten voor een cursus Teeken- en boetseerklassen.

Op 1 november 1906 trouwde hij in Amsterdam met Augusta Varangot (*1892), die hij kende uit het weeshuis.

André Vlaanderen bij de bergloods van Fort bij Velsen.
André Vlaanderen (midden) met twee onbekende militairen zitten naast de bergloods van het Fort bij Velsen. (Afbeelding: collectie Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam)
 

Op 20-jarige leeftijd werd André op 12 maart 1901 ingelijfd bij het 7e Regiment Infanterie om op 14 augustus 1902 met groot verlof te gaan. In 1903, 1906 en 1908 kwam hij terug voor herhalingsoefeningen.
Per 1 augustus 1909 ging hij over naar de Landweer, 22 t.e.m. 25 Bataljon Landweer Infanterie. In september 1910 nam hij aan een oefening van vijf dagen deel.

Op 1 augustus 1914 zijn mobilisatieopkomst en de volgende dag kwam hij "in onderhoud Detachement Fort bij Velsen". Als soldaat was hij gelegerd op het Fort bij Velsen tot hij op 17 december 1915 onbepaald klein verlof kreeg.
Hij werd ingedeeld bij het 23e Bataljon Landweer Infanterie, 3e compagnie dat gedeeltelijk op dit fort was ingedeeld. Op een foto is inderdaad het getal 23 op zijn uniformkraag te zien.

André Vlaanderen bij bord over Theater Velsenfort.
André Vlaanderen (links) en een onbekende militair bij het, ongetwijfeld door hem ontworpen, aankondigingsbord van het theater "Velsenfort" met daarop: "Hedenavond Groot Vocaal en Instrumentaal Concert". (Afbeelding: collectie Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam)
 

Volgens een prentbriefkaart uit 1914 heeft Vlaanderen, in de als schouwburgzaal ingerichte bergloods, decoratieve panelen geschilderd waaronder "The Prikkeldraad Girl". Ook het aankondigingsbord aan die bergloods zal hij ontworpen hebben.
Mogelijk heeft hij ook het toneeldecor in de bergloods van het nabijgelegen Fort Zuidwijkermeer ontworpen dat soortgelijke elementen heeft als het aankondigingsbord.

The Prikkeldraag Girl door André Vlaanderen.
Een prentbriefkaart met een "reproductie naar een decoratief paneel, zooals er door den teekenaar André Vlaanderen verschillende geschilderd zijn in de, in een schouwburgzaal herschapen, loods van het Fort "Velsen" bij Beverwijk". (Afbeelding: collectie Frans Dekker)
 

Op 30 juni 1916 scheidde hij van zijn eerste vrouw, om op 20 juli in Amsterdam met Petronella Andringa (*1882) te trouwen.

Voor de mobilisatie was hij al reclametekenaar, hetgeen hij na de mobilisatie voortzette en vooral veel werk voor rijwielfabrikant Gazelle uitvoerde. Daarnaast ontwierp hij decoratieve schilderingen voor diverse wereldtentoonstellingen. In 1925 ontwierp hij de Oorkonde behorende bij het Mobilisatie Herinneringskruis 1914-1918, die hij zelf ook mocht aanvragen.
Daarnaast ontwierp hij het logo voor de omroep AVRO, opgericht 28 december 1927. De gevel van het voormalige AVRO kantoor (Keizersgracht 107, Amsterdam) toont vermoedelijk dat logo.
Voor de Koninklijke Weverij Van Dijk te Eindhoven ontwierp hij damast tafellinnen. Daarbij ontmoette hij vermoedelijk Fortcommandant Hospers die er in die periode directeur was.

Vlaanderen verhuisde naar België, eerst naar Gent waar het gezin in ieder geval in 1929 woonde. En later naar Brugge, in ieder geval in 1933. In Brugge overleed hij in 1955 op 73-jarige leeftijd.

Bron:

Diversen o.a. Stadsarchief Amsterdam, Noordhollands Archief en genealogische websites.

Foto's:

collectie Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam (NL-WpDStvA-C4243).

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)