Nieuwsbrief 152Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 152 Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk. Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op: Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.
|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
|
VoorwoordIn deze nieuwsbrief, zoals beloofd, een lekker lang verslag van de tocht langs de Linie Kudelstaart - Uithoorn. De foto's op de pagina's van die linie en de bezochte forten zijn - uiteraard - van nieuwe foto's voorzien. Tevens een oproep voor ooggetuigen door auteurs die met een boek over Amstelland bezig zijn. En tenslotte wat meer informatie over een lezing en fietsexcursie over de landschappelijke waarde van de Stelling.
|
Linie Kudelstaart - UithoornHet is al weer vijf jaar geleden dat ik de Linie Kudelstaart - Uithoorn in haar geheel bezocht heb. Bovendien stond het Fort bij De Kwakel hoog op het verlanglijstje. Zodoende gingen Hans Baas en ikzelf op donderdag 10 juni op pad. We begonnen in Uithoorn op het Zijdelveld. Dit moet een deel van de linie zijn geweest maar het heeft een duidelijk andere ontwikkeling meegemaakt dan de andere delen. Buitendijks staan vele huizen die met een eigen bruggetje met de weg op de dijk zijn verbonden. Onderaan de begroeide helft van de dijk loopt de drukke provinciale weg als een soort gedekte gemeenschapsweg. Even verderop is de dijk nog groen en het domein van de schapen. Ook als je het verlaten IBM terrein - de toekomstige woonwijk Krayenhoff - voorbij bent blijft er veel bebouwing aan beide zijden van de liniedijk te zien. De polderdijk was destijds voor militair gebruik aangepast en voorzien van zes aarden batterijen en een damsluis. Om bij het Fort bij De Kwakel te komen, dat voor het oude dorp De Kwakel lag, moesten we een stuk wandelen over een dijk. De fortwachterswoning staat er nog en wordt bewoond. Evenals de woningen die in de bergloods zijn gemaakt. Verder ging het langs de liniewal. Batterij II is alleen nog te herkennen aan een parkeerplaatsje. Maar de damsluis even verderop compenseert het ruimschoots. De bakstenen muren zijn wel vervallen maar de balken zitten in de sponningen en de verroeste peilschaal is er ook nog. En als je goed kijkt kan je ook de bakstenen van de oude duiker onder de Vuurlijn in het gras zien. Een heel eind verderop ligt het restant van Batterij I, langs de verlengde Legmeerdijk. De hoogtes kloppen nog wel maar het profiel is ver te zoeken. Volgens een informant zou onder de grond van deze batterij nog een bunker schuilgaan. Dit deel van de liniewal is door de Duitse bezetter gebruikt voor de Vordere Wasserstellung. Er was een grote dorre plek in het gras te zien maar de prikstok ging zonder probleem een meter diep... Na een lunch in Aalsmeer parkeerden we op het Fort bij Kudelstaart alwaar we rond mochten kijken. Maar eerst even bij de sluis kijken. Daar werd op dat moment niet gewerkt en we mochten er rond kijken. De oude sluisdeuren waren tot de waterlijn weggerot en het resterende deel ligt nu op de kant. De graafmachine is extra gepantserd als bescherming tegen ontploffende kleine munitie. En de sluis is omgeven door lege zeecontainers en speciale matten. Tenslotte reden we naar het Fort bij Aalsmeer alwaar we een reuze gezellig gesprek hadden met de directeur van het Centrum voor Brandweer en Bedrijfshulpverlening Nederland. Tevens kregen we de laatste resultaten van de werkzaamheden te zien. Het was inmiddels te laat om nog naar de Duitse anti-tankgracht bij Schiphol te rijden. Een volgende keer dan maar.
|
Boek AmstellandVoor een publieksboek over het Amstelland (zie ook Nieuwsbrief 135) zijn Adriaan Haartsen en Nikki Brand op zoek naar iemand die in de oorlogsdagen van '40' of kort daarna in Fort bij Nigtevecht, Fort bij Abcoude, Fort Waver-Amstel, Fort bij Uithoorn of Fort aan de Drecht gelegerd is geweest. Of andere personen die tijdens of na de oorlog langere tijd op een fort hebben verbleven.
|
Wapenfeiten in Ruïne van Brederode 2(Bron: Stichting Ons Bloemendaal) Onder de titel "Stilte cirkel van natuur rondom Amsterdam"‚ geeft Johan Stuart op 23 juni een lezing over de enorme invloed die de aanleg van de Stelling van Amsterdam op het landschap van Noord-Holland heeft gehad. Op zondag 27 juni 14.00 uur start vanaf de Ruïne van Brederode een fietsexcursie die duurt tot ongeveer 16.30 uur. Er wordt een stuk langs de Stelling van Amsterdam gefietst en een bezoek gebracht aan Fort Zuidwijkermeer net ten noorden van het Noordzeekanaal. Dit fort is bekend vanwege de vleeskelders die zich onder het fort bevinden. Zie voor meer informatie over kosten en aanmelden: In Nieuwsbrief 148 is een overzicht gegeven van de activiteiten van Stichting Ons Bloemendaal die met de Stelling te maken hebben.
|
Bezoekerscentrum (B-watch)Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is... Overigens ben ik van mening, dat Fort bij de Lieburg de beste locatie voor een bezoekerscentrum is. Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
|
Overig- De gemeente Beverwijk heeft wederom haar neus gestoten bij de Raad van State, nu over de explosieven-opslag in het Fort aan de St. Aagtendijk: 'Besluit verbod explosieven in fort ingetrokken' <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-4710--2032422-1322-723605-,00> (CS) - De leaflets ter promotie van de Stellingmaand zijn inmiddels verspreidt. - Dé manier om foto's van de kruitfabriek in Muiden te maken? <http://www.rctoys.com/draganflyer4.php> Met nieuwsberichten gesignaleerd in de media door Co Stronck (CS).
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|