De geschutskoepel van het Fort bij Spijkerboor met de vuurmonden in de vredes-stand van 3 graden naar beneden. (Foto: © René Ros, 2006) |
Hieronder volgt het verslag van de eindkeuring van de pantserkoepel van het Fort bij Spijkerboor uit 1913. De schrijfstijl, taal en opmaak zijn zoveel mogelijk behouden. De afbeeldingen behoren niet tot het originele verslag.
De in het verslag genoemde "beschryving van de manoeuvre" voor het "uit en weder in den koepel brengen" van de vuurmonden is in 1998 (?) nog gebruikt door de Koninklijke Marine. Toen restauratie van de vuurmonden ter plekke niet mogelijk bleek werden de vuurmonden uit de koepel gehaald en in Den Helder gerestaureerd.
Commissie voor de eindkeuring
Van den pantserkoepel van 10,5 cM.
Voor het fort by Spykerboor.
VERSLAG betreffende de eindkeuringen van een pantserkoepel voor 2 kanonnen van 10,5 cM. , geleverd door de firma Fried Krupp-Grusonwerk te Magdeburg-Buckau en opgesteld te fort by Spykerboor.
Opgemaakt ingevolge aanschrijving van het Departement van Oorlog dd. 28 Januari 1913 Ve Afd.No 54.
De eindkeuring van den koepel had plaats op 25, 26 en 27 Augustus 1913, in tegenwoordigheid van een der Directeuren en van een Ingenieur der Fried Krupp. A.G.Grusonwerk, overeenkomstig het programma, dat werd goedgekeurd by bovengenoemde aanschryving.
Daarby werden de navolgende uitkomsten verkregen:
A. betreffende de opstelling:
De opstelling van den koepel was overeenkomstig de beschryving in het contract en de daarin verbindend verklaarde teekeningen.
B. Betreffende de gangbaarheid der bewegingswerktuigen:
De gangbaarheid der verschillende bewegingswerktuigen werd eigenhandig beproefd door een of meer leden der Commissie en daarby goed bevonden.
By het bepalen van de tyden, noodig voor de verschillende manoeuvres, werden deze uitgevoerd door miliciens der Vesting - Artillerie, die tydens de keuring eenigermate waren geoefend in de behandeling der werktuigen.
Het rechter "munitiehystoestel" met een huls van vergelijkbaar kaliber. (Foto: © René Ros, 2006) |
C. Betreffende de inrichting tot het vervangen der vuurmonden.
D. Betreffende de schietproef
Met eene oefeningsgranaat, van het normale projectielgewicht van 18 kg., en de normale buskruitlading werden uit elken vuurmond 4 schoten gedaan, waaronder een salvo.
By alle schoten bedroeg, in verband met de ligging van den kogelvanger, de elevatie - 3°.
By het afgeven der schoten is geen enkel bezwaar voorgekomen ten aanzien van eenig deel van den koepel.
In de gang onder de geschutskoepel is de - handbediende - luchtventilator geplaatst. (Foto: © René Ros, 2001) |
Ten slotte had nog een onderzoek plaats naar de doelmatigheid van de algemene inrichting van den koepel, waarby het navolgende bleek.
Tussen de twee kanonnen is plaats voor de koepelcommandant welke de beschikking had over o.a. een periscoop en richttafel. (Foto: © René Ros, 2006) |
De algemene inrichting van den koepel en het gebruik van de bedieningswerktuigen gaven geene aanleiding tot byzondere opmerkingen. Het bedienen van de vuurmonden (zonder inbegrip van den ventilator) kan geschieden door een koepelcommandant, per kanon 1 stukscommandant en 2 man in de koepelverdieping en voor beide kanonnen te zamen 2 man in de tusschenverdieping.
De munitiehystoestellen, voor het aanvoeren van de ladingen van de tusschen - naar de koepelverdieping, werkten gemakkelyk en, dank zy de schelinrichtingen eene zelfwerkende rem, ook veilig. Echter bleek het wenschelyk de aan den koepelrand bevestigde houten banen, waartegen eene in de transportketting geplaatste lading (patroon) met den bodem moet steunen, te kort om steeds van eene goede plaatsing der lading verzekerd te zyn; deze banen zullen daarom voor zoveel noodig worden verlengd.
Ook het aanvoeren van munitie van de beneden naar de tusschenverdieping vond zonder bezwaar plaats, zoowel met behulp van den daartoe ingerichten hyschbeugel als van hand tot hand. Eene kleine verbetering van de bevestiging der neerslaande treede van de onderste ladder, in den opgeslagen stand, bleek noodig en is alsnog aangebracht.
Het afvoeren van de ledige hulzen geschiedde, nadat van een der valkokers de wryving van de inrichting tot het breken van den val der hulzen opnieuw was geregeld, naar behooren.
Op verzoek van de Commissie zullen de beide luiken in de vloer der koepelverdieping en het luik in de tusschenverdieping worden voorzien van eene zelfwerkende inrichting, waardoor het geopende luik langzaam dichtvalt en zulks ten einde te voorkomen dat een ongeval zoude kunnen gebeuren door het laten openstaan van een luik.
De verlichting van de binnenruimte van den koepel geschiedde by keuring door middel van petroleumlampen en kaarslantaarns; deze bleven by het schieten aan.
Deze wyze van verlichten zou niet voldoende kunnen worden genoemd, is echter slechts van tydelyken aard.
De voor den koepel aangegeven electrische verlichting zal, evenwel, vooral in dien de binnenruimte is witgeverfd, zonder twyfel voldoende zyn.
De inrichtingen tot het oliën en smeren van de verschillende werktuigen, voor het onderhoud en het gangbaar houden, waren doelmatig en in voldoende aantal aangebracht.
De gereedschappen, verwisselstukken en de losse bybehoorende onderdeelen werden nagezien en in orde bevonden.
Op grond van de by de keuring verkregen uitkomsten werd de koepel door de Commissie goedgekeurd, met inachtneming van de aanvaarde verplichting der Firma Fried. Krupp-Gruson-werk tot het aanbrengen van de hierboven vermelde verbeteringen onderscheidenlyk van den periscoop, den reserveperiscoop, van de houten baan tot steun van de ladingen by het plaatsen in den munitiehyschtoestel en van de 3 luiken.
Amsterdam
's-Gravenhage
Beverwyk
September 1913.
(Bron: Noordhollands Archief, met dank aan J. M. van Doorn, Kudelstaart)