Sluit [X]   
 

Milicien-Kanonnier Nieman in 1958: overleden te Hilversum, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Mensen

Korporaal Kuiper

Naam voluit:

Gerrit Kuiper jr. (Gerard)

Geboren:

6 oktober 1938, Den Haag (Zuid-Holland)

Overleden:

17 november 1993, Amsterdam (Noord-Holland)

Levensloop:

Op 6 oktober 1938 werd Gerard Kuiper in Den Haag geboren als enig kind van Gerrit Kuiper sr. (treinmachinist) en Anna Maria Jacomijntje van Staveren (coupeuse).

Na de lagere school volgde hij de 4-jarige MULO, de Amstelschool in de Lepelstraat in Amsterdam, waarvan hij slechts twee jaar heeft volgemaakt. Hij besloot toen naar de Luchtvaart Nijverheidsschool in Hoofddorp te gaan. Daar heeft hij de opleiding tot boordwerktuigkundige met goed gevolg doorlopen.

Als dienstplichtige werd Gerard op 2 september 1958 ingelijfd bij de Koninklijke Luchtmacht. Na twee maanden militaire basistraining volgde hij vanaf november 1959 cursussen voor radiomonteur en elektronica-monteur aan de Luchtmacht Elektrotechnische School (L.E.T.S.), destijds gevestigd op Groot Heidekamp in Schaarsbergen. In juni 1959 slaagde hij voor de cursus Radiomonteur-Straal (ROM-S) en de Militaire Vorming Korporaal.

Op 26 juni 1959 werd Gerard geplaatst bij het Navigatie Station "N" (Noord-Holland, bij Den Helder) ten behoeve van de Straalzender Spijkerboor. Op de poterne van het Fort bij Spijkerboor stond een 80 meter hoge mast met paraboolantennes voor straalzenderverbindingen tussen de luchtmachtonderdelen, voor telefonie en doorgifte van radarbeelden. Hij zal als Radiomonteur-Straal ter plekke paraat moeten zijn geweest om storingen te verhelpen.

Gerard deed het werk op het fort helemaal alleen en het grootste deel van de dag was er volgens hem weinig te doen. Om de tijd te doden bouwde hij modelvliegtuigjes en bootjes. Of vissen met een door de Dienst Welzijnszorg beschikbaar gestelde hengel. Hij sliep in het fort, in een kamertje op de begane grond, links bij de keelkazemat.
Tijdens de jaarwisseling van 1959-1960 kreeg hij geen verlof maar werd (oogluikend?) toegestaan dat zijn vriendin Thea Landa drie weken op het fort verbleef.

Gerard met gevangen vis op Fort bij Spijkerboor
Een snoek door Gerard Kuiper (links) gevangen in de fortgracht, met een van dienstwege verstrekte hengel. (januari 1960)
 

Het ontbijt en de lunch werd gebracht met een busje, vanuit Den Helder. Voor het diner was Gerard (en tijdelijk Thea) in de kost bij de sergeanten Pothoven en Pennekamp die in de fortwachterswoning woonden.
Gerard zou bijna een jaar op het fort blijven, tot en met 16 juni 1960.

In april 1960 was Gerard medisch geschikt bevonden om vlieger te worden. Op 16 juni 1960 tekende hij voor een dienstverband van acht jaar en werd hij "bestemd voor de opleiding tot Vlieger".
Op 20 juni 1960 begon hij de Vliegeropleiding op Vliegbasis Gilze-Rijen. Maar na twee maanden, op 25 augustus, bleek hij ongeschikt de opleiding te voltooien. Een paar weken later werd hij eervol ontslagen en kreeg de positie van gewoon dienstplichtig korporaal met groot verlof.

Samen met vriendin Thea vertrok Gerard naar Zwitserland waar ze aanvankelijk zes maanden wilden blijven. Maar uiteindelijk bleven ze er 15 jaar totdat ze in 1975 naar Amsterdam verhuisden. Op 17 juni 1963 zijn ze in Bern getrouwd. Gerard werkte in de IT en Thea als technisch tekenaar bij Siemens. Op 11 juni 1967 werd in die plaats hun enig kind, een zoon geboren.

Gerard ging als computerspecialist werken bij Philips in Hilversum (later AT&T). Voor werkzaamheden aan telecommunicatienetwerken verbleef hij regelmatig in het buitenland. Als dat voor langere tijd was, kwamen zijn vrouw en zoon over naar bijvoorbeeld Saudi-Arabië en Peru.

Thea en Gerard Kuiper
Thea en Gerard Kuiper in 1992.

In 1993 was er een gelegenheid om het fort te bezoeken (zie Fortwachters Prijs) maar bij aankomst voelde Gerard zich te beroerd door de chemokuur die hij onderging. Op 17 november 1993 overleed hij, slechts 55 jaar oud, zonder het fort ooit weer bezocht te hebben.

Zie ook thema-nieuwsbrief 'Kerst 1959 in Fort bij Spijkerboor'.

Bronnen:

Mw. Thea Kuiper-Landa (zijn vrouw); registratieformulier van het Ministerie van Defensie

Foto's: Mw. Thea Kuiper-Landa (zijn vrouw)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)