|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
Achter elk artikel in deze inhoudsopgave staat aangegeven welke gemeente het betreft.
|
VoorwoordEn de abonnees blijven binnenstromen! Welkom! Maar goed, deze nieuwsbrief eindelijk eens geen nieuwe ontwikkelingen maar merendeels eigen werk. Vanachter het bureau helaas.
|
Kanonnier opaDoor Raymond Gaveel
Het leuke is dat, ofschoon er niet zo veel verhalen bekend zijn over de militaire dienst van opa, er toch wel een paar leuke verhalen de ronde doen. Zo zou opa bijvoorbeeld op wacht hebben gestaan bij de Hembrug en op Zeppelins hebben geschoten, die op weg waren naar Engeland.
Het kan haast niet zou je zeggen, maar het wordt nog leuker. Diezelfde oom, die met zijn vader naar Uithoorn is geweest, laat mij op een goed moment een bewaard gebleven krantenartikel lezen. Het verscheen op zaterdag 10 juli 1915 in 'Ons Weekblad, Nieuws & Advertentieblad voor Uithoorn & Kwakel': "De artillerie-soldaat G., ingekwartierd bij den heer J.P.E., graanhandelaar, in de Mennonietenbuurt, maakte Maandag j.l. kennis met het natte element. Groot liefhebber van visschen stond hij met volle aandacht naar een paar hengelaars te kijken. Ik hoop wel voor opa, dat hij er zelf ook nog om heeft kunnen lachen en niet al teveel last heeft gehad van gekrenkte trots. De plagerijen van zijn makkers en de berisping van zijn verantwoordelijke officier heeft hij vermoedelijk ook wel goed doorstaan. In ieder geval zal hij er niet echt onder geleden hebben, want dan had hij immers dit artikel niet voor het nageslacht bewaard. Het geeft misschien toch ook aan hoe interessant en boeiend het leven in Uithoorn & De Kwakel in die tijd was, niet?
Het begin was even onwennig, maar met wat nuttige instructies van een vriendelijke archiefmedewerker, ben ik op zoek gegaan naar de inschrijving van opa in het stamboek. Nu wist ik al, dat hij bij het 2e Regiment-Vesting-Artillerie ingedeeld was als gewoon dienstplichtige en dat dit gegeven bij het zoeken in de stamboeken essentieel zou zijn. Het leek mij derhalve verstandig, het zoeken naar zijn inschrijving, te beginnen in die van de "Onderofficieren en Minderen" en gelukkig met succes. Een roze map, één klapper en twee aanvragen later ligt dan het stamboek van opa (nou ja) voor mijn neus met zoals blijkt in ieder geval wat nieuwe gegevens. Wat echter nog steeds ontbrak was de bevestiging dat opa op één van de forten van Amsterdam gediend heeft. Verder zoeken dus, natuurlijk nog wel eerst wat kopietjes van het stamboek laten maken. Na nog wat mappen en informatiebladen te hebben geraadpleegd, had ik weer een lijstje met toegangen opgesteld, waarmee ik wel succes hoopte te hebben. Ook heb ik nog wat andere archiefstukken aangevraagd en bekeken zoals de bezettingstaten van de forten in de buurt van Uithoorn. Ik heb me ook hier weer uitgebreid mogen vergapen aan prachtige plattegronden, instructieboekjes en opsommingen van aantallen soldaten en officieren per fort. Maar… weer géén opa.
Toch ben ik nog niet helemaal tevreden, er zijn namelijk nog een aantal bronnen, die onderzocht moeten worden. Ofschoon opa bijna zijn hele leven bij de Amsterdamsche Bank heeft gewerkt, is hij daar zijn werkzame leven niet begonnen. Het verhaal gaat, dat hij daarvoor als civiel medewerker bij de Artillerie Inrichtingen Hemburg heeft gewerkt. Doel is dan ook om dit zwart op wit bevestigd te krijgen, het zou prachtig zijn als mij dat ook nog gaat lukken. Noot redactie: De informatiebladen van het Nationaal Archief zijn ook online te raadplegen, zoals 'Onderzoeksgids - Uw voorouder een militair':
|
Koepel HembrugterreinBij een wandeling over het Hembrugterrein ter voorbereiding van de excursie aldaar (zie Nieuwsbrief 200) vertelde beheerder Peter Kruit over een pantserkoepel die er rond 1980 was gevonden. Dat verhaal had ik enkele jaren eerder ook al eens gehoord maar deze keer er maar eens dieper in gedoken. Bij deze een verslagje van de (e-mail en telefonische) speurtocht.
De koepel zou volgens dhr. Steenbakker afkomstig zijn geweest uit een ander werk waarbij de naam "Maasmond" geassocieerd werd. Volgens zijn herinneren zou de koepel een doorsnede van 1,5-2 m en hoogte van 2 m hebben. Met tussenkomst van Stichting Menno van Coehoorn zou de koepel met militair transport afgevoerd zijn. Maar ik moest de overste uit die tijd maar eens bellen. De gegeven combinatie van naam en woonplaats kwam in de telefoongids voor. B.J.C.M. van Rijckevorsel was destijds kazernecommandant en het Hembrugterrein viel onder zijn verantwoordelijkheid. Maar ook enkele forten zoals het Fort aan de Middenweg, Fort aan den Ham en Fort bij Vijfhuizen.
Mogelijk dat het Hembrugterrein door de bezetter als depot werd gebruik? <http://www.legermuseum.nl/>
|
Kolonie KringenwetwoningenIk had de woningen al eerder in de peiling gehad, maar onlangs had ik gelegenheid om de Purmerenderweg in de Beemster een stukje te bewandelen.
Volgens de Kringenwet 1853 moesten woningen in de kleine kring (tot 300 m) en middelbare kring (tot 600 m) van hout gemaakt zijn om snel een vrij schootsveld rond het fort te kunnen creëren. Deze woningen heb ik niet genoemd gezien in het monumentregister Stelling van Amsterdam. Ze liggen natuurlijk wel in het Werelderfgoed 'Droogmakerij De Beemster', maar of ze ook juridisch beschermd zijn? <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kleine-werken/kringenwet/>
|
Koninklijke Luchtmacht Raketten
's Middags waren we bij het CAD alwaar enkele uitgezochte dossiers uit het archief Chef Luchtmacht Staf klaar stonden. Vele mappen met 'NATO geheim' en 'vertrouwelijk' werden gezamenlijk doorgenomen. Ron zorgde voor de noodzakelijke kennis van afkortingen en ander achtergronden. Er zijn diverse voorstellen en briefwisselingen besteedt aan de zogenoemde 'Air Defence Planning Group' (ADPG) voorstellen. Onderdeel daarvan was de bescherming van de havens van Rotterdam en Amsterdam met geleide wapens. Uit de stukken is een redelijk helder beeld ontstaan over de sites en wapensystemen. Maar helaas was men in die periode nog niet toegekomen aan het feitelijk plannen van de locaties en wellicht bouwen van de sites. Mogelijk dat bij de daadwerkelijke invoer van de Patriot, rond 1986-1987, het tot meer concrete voorstellen is gekomen. De pagina 'Geleide Wapens Amsterdam' is uitgebreid met een hoofdstuk 'Sites & Weapons'. Het hoofdstuk 'Amsterdam in het achterland' is aangevuld. Van het Ministerie van Defensie is schriftelijk toestemming ontvangen om de informatie te publiceren. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/raketten/>
|
Bezoekje Fort Uitermeer 3
Er zijn twee grote magazijnen gesloopt, direct ten noorden en ten zuiden van het torenfort. Daardoor is ruimte ontstaan voor de nieuw te graven gracht. Het zicht op het torenfort is al sterk verbeterd. Verder zijn er nog twee kleine magazijnen gesloopt. De eerste is die vlakbij de ingang, aan het middenpad. Deze was me eerst niet opgevallen omdat het sloopwerktuig ervoor stond. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uitermeer/>
|
BezoekerscentrumTot januari 2006 in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er weer niets te melden is... Je kan mijn voorstel over het bezoekerscentrum uit 2003/2004 lezen of downloaden op:
|
Overig- Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft een serie over Werelderfgoederen in
Nederland gemaakt, waaronder de Stelling, en besteedt er ook op hun website enkele woorden aan.
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. |