Sluit [X]   
 

Milicien-Kanonnier Nieman in 1958: overleden te Hilversum, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Kazernes, magazijnen en infrastructuur

Munitiemagazijn Amstelveen

(Magazijn Rietwijkeroorderpolder)

LuchtfotoLocatie:

Het magazijn ligt ten oosten van het voormalige Fort aan het Schiphol aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in de Rietwijkeroorderpolder (nu Amsterdamse Bos) nabij Amstelveen.

Doel:

Opslag van munitie.

Personeel:

Onbekend.
Zie Magazijnbeheerder Alberts en Magazijnbeheerder Buchel.

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Een bouwtekening uit 1918 vertoond grote overeenkomst met de bouwtekening van nieuwe - nog bestaande - magazijnen van het Mobilisatie Centrum Hembrug uit 1917.
Zie Mobilisatie Centrum Amsterdam voor meer informatie over de (mogelijke) magazijnfunctie.

Het magazijn bestond in 1940 uit 5 munitie-magazijnen (1917-1918), schaftlokaal (1934), een wachtgebouw (1935) en een peilgebouw (1935/1936). In 1934 is er echter sprake van de bouw van twee grote magazijnen (C en G) waarbij een situatie tekening vier grote en vier kleine magazijnen toont. Aarden wallen omringden het terrein, met een oppervlakte van ca. 7 hectare, en scheiden de magazijnen.
Een luchtfoto uit 1944 laat deze gebouwen zien en de aarden wallen. Op een kaart uit 1950-1957 is het gebied geheel wit aangegeven.

In mei 1940 viel tijdens een Duits bombardement op Schiphol een bom door het dak van één van de magazijnen. Zonder te exploderen kwam het op het gangpad terecht en kwam vlak achter de deur tot stilstand.

In 1945 bleek het complex vrijwel geheel verwoest. Vervolgens zijn er barakken op het terrein geplaatst voor de luchtdoelartillerie. Deze hadden onder andere opstelplaatsen voor luchtdoelgeschut op de brug van de Oude Haagse weg over de ringvaart met eronder twee schepen voor de manschappen legering en de munitie voorraad.
Ook heeft na 1945 de 421 Compagnie van het Regiment Van Heutsz in de barakken gezetten en in de tegenovergelegen luchtmachtkazerne van Vliegkamp Schiphol.

Tevens werd het peilgebouw gebruikt voor Post Alfa van de Bijzondere Radio Dienst. Op het gebouw heeft waarschijnlijk eerder een uitkijktoren gestaan. Het zou gebruikt zijn als seinpost van Schiphol en ook door de Rijksluchtvaartdienst.

Tegenwoordig grotendeels gesloopt en in 2003 is er een kantoorgebouw van Beheer Amsterdamse Bos geplaatst, bekend onder de naam 'Het Genie'. De oostelijke helft is als parkeerterrein in gebruik.
Een woning, het peilgebouw (nu woning met aanbouwen) en de loskade zijn nog aanwezig evenals een deel van de aarden wallen. Bij verbreding van de snelweg A9 zijn de woning en het peilgebouw in het eerste kwartaal van 2021 gesloopt.

Omgeving:

De originele situatie rond het magazijn is sterk gewijzigd door sloop van het Fort aan het Schiphol, aanleg van het Amsterdamse Bos en (deels over het terrein) de aanleg van de snelweg A9.

Eigenaar:

gemeente Amsterdam

Gebruiker:

Amsterdamse Bos

Gebruik:

Bewoning, kantoor, parkeerterrein

Monument status:

Geen

Hek

Het toegangshek aan de westzijde van het terrein met barakken in de achtergrond. Zowel hek als barakken zijn inmiddels gesloopt.
(Foto: © René Ros, 2000)

Loodsen

De twee inmiddels verdwenen houten barakken van de luchtdoelartillerie, gezien vanuit het oosten.
(Foto: © René Ros, 2000)

Woning A

Loskade

Woning B

Kantoor

De woning van magazijnbeheerder aan de toegangsweg (boven) en het peilgebouw (onder).
(Foto's: © René Ros, 2003)

De loskade onder het snelweg viaduct (boven). Het nieuwe kantoorgebouw op het terrein (onder).
(Foto's: © René Ros, 2003/2004)
Mobilisatie Centrum Hembrug Stoommeelfabriek 'Vrede'

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)