|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
|
Stellingmaand
Komend weekeind ga ik zelf nauwelijks op stap dus verslagen zijn dan helemaal welkom. Verder kan ik nu melden dat ik op persoonlijke titel en minimale kosten de domeinnaam stellingmaand.nl heb geregistreerd. Voorlopig wijst deze naar de Stellingmaand pagina's van de stichting. Op het moment komt maar liefst 20% van de laatste 100 bezoeken via de zoekmachine Google.
|
Stellingmaand: VijfhuizenKunst in het fort of kunstfort?
Volgens mij zitten er op dit moment zo'n vijf kunstenaars in het fort waaronder Marcel van Kerkvoorde waarvan ik enige tijd geleden nog schilderles heb gekregen. Buiten op het fort hangen of staan nog wat kunstwerken maar kunstfort was naar mijn begrip toch wat te hoog gegrepen of het moet nog echt wat worden. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen/>
|
Stellingmaand: Spaarndam(door Arthur van Beveren) Net als René was ik op Open Monumentendag in de omgeving van Spaarndam te vinden. Pas vroeg in de middag kwam ik op het idee een reisje naar de Stelling van Amsterdam te maken aangezien ik slechts in een ver verleden Fort bij Spijkerboor en Fort bij Nigtevecht had bezocht. Het donkergrijze beton met op vele plekken vochtige kalkafzettingen doet me toch meer dan de baksteentjes in de NHWL.
Na de half verrotte brug te hebben overwonnen stond ik voor de hoofdingang. Het fort is gebouwd volgens het Standaardmodel A en bij binnenkomst zit je al gauw in de brede poterne welke leidt tot het frontgebouw met uitkijkpostje. De linkerzijde van het fort was versperd dus liep ik door de gang links de lokalen af. De keuken is geheel ontruimd en het enige wat rest zijn de tegels. Hierna kwam ik weer buiten uit aan de uiterst noordelijke zijde van het gebouw. Op de muur rest nog wat camouflage, vergelijkbaar met dat op de kazematten bij Den Oever en Kornwerderzand, Duits misschien?
Na deze rondwandeling verliet ik het fort met het gebrom van de aggregaat, op weg naar het Fort bezuiden Spaarndam.
Noot van de redactie: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spaarndam-noord/>
|
Stellingmaand: Spaarndam achter de schermen(door Joop de Vries†, voorzitter Stichting Krayenhoff) Wat begonnen was met een losse opmerking op een bijeenkomst in Wormer had zich in de dagen daarna ontwikkeld tot aantrekkelijke bijzaak. "Zeg Jan, het zou wel aardig zijn om een bootje te laten varen tussen fort Zuid en Penningsveer". Het bootje werd van sleepboot via rondvaartboot uiteindelijk een betaalbare busboot. Zaterdag 8.30 uur, telefoon: "Waar moet ik zijn in Spaarndam?" "Waar vaar je nu ?" "O, vlak bij Nieuwe Meer". De verkeerde richting dus. 10.00 uur, telefoon: "Zeg, ik zou op fort Noord gaan staan, maar ik kan niet want mijn kleinkinderen komen onverwachts". Dan moet er een keuze gemaakt worden: of Noord gesloten houden of een ander zoeken. Het laatste dus want het eerste kun je niet maken op zo'n dag. Maar wie ? Bellen. nog eens bellen en uiteindelijk: "Goed ik kom wel, maar ik weet niets van de forten af". 10.30 uur. Als een haas naar Noord om de vlaggen te hijsen en een spoedcursus Fort Noord te geven. 11.00 uur Alles is (bijna) geregeld. De tekeningen, de luchtfoto's van de forten, alle deuren staan open of zijn los, bordjes "Alleen toegang onder geleide" zijn op de gesloten deuren bevestigd, tafel voor afgifte en stempelen paspoorten is bemand en iemand naar de sluis gestuurd om de boot op het laatste stukje te begeleiden.
15.30 uur: "Weet je dat de mensen van de boot naar Amsterdam gebracht moeten worden en morgen weer opgehaald moeten worden ?" "Is dit zo, dat was niet afgesproken." "Nee maar hoe moeten ze anders naar huis ?" Even regelen. Zondag 9.30 uur, telefoon: "Het bootje wil niet starten". Wat is een mobiele telefoon dan toch makkelijk en waarom is niemand blij als je zo vroeg contact met ze zoekt?
11.00 uur: Alle medewerkers zijn er al. Hoewel de boel pas om 13.00 uur open gaat. Eerst even naar Noord. Daar is de boel al volop in bedrijf. "Ja, ik was hier even om 9.30 uur en toen stonden er al ouders met kinderen, die kun je toch niet een paar uur laten staan". 13.00 uur: Eerst de soldaten naar Noord en Penningsveer sturen. Zij staan ook voor hun plezier en mogen dus wel wat meer zien dan Zuid. 't Gaat niet door, ze worden regelmatig aangesproken en gefotografeerd. 14.00 uur,telefoon: "De schipper wil niet varen, want er zijn te veel mensen aan boord en niemand wil er vanaf". Regelen dus. 17.00 uur: "Hoe komen we bij fort Penningsveer?". "Hoe bent u ?" "Met de auto, maar die staat daar en het bootje vaart niet meer." Een jeep regelen dus. 17.30 uur. Iedereen krijgt zijn flesje wijn en een welgemeend "bedankt" 18.30 uur. He lekker, weer thuis na een druk week-end waarop zo'n duizend bezoekers fort Zuid hebben bezocht, fort Noord hebben bekeken en het Spaarne en Mooie Nel zijn overgestoken. Hectisch, je voelt je zelf bijna een "stellingcommandant in oorlogstijd". Maar enorm leuk om het te organiseren en uit te voeren met de hele ploeg medewerkers. Volgend jaar weer zo. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/penningsveer/>
|
Cursus Stelling van AmsterdamDoor Cor Wagemakers (secretaris Stichting Stelling van Amsterdam) en Caroline Smook (provincie Noord-Holland) wordt een driedaagse cursus over de Stelling van Amsterdam verzorgd. De cursus wordt gegeven op zaterdag 22 en 29 november en 13 december 2003 van 10.00 tot 12.00 uur in het Waterlands Archief te Purmerend. De cursus kost €37,50. Voor digibeten? Meer informatie: Stichting Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland.
|
Overig- Een foto en de tekst van de enig mij bekende gedenkplaat over de verboden kringen is nu op de website te vinden: - En weet je dat je de electronische briefkaarten ook als verjaarskaart kan gebruiken? ;-)
|
Uw meningDit is een experiment voor een nieuw vast item in de nieuwsbrief. Het zal in de komende nieuwsbrieven voorkomen en afhankelijk van het gebruik verdwijnen of blijven. Als je deze nieuwsbrief op de website leest, kan je hier aangeven wat je van de nieuwsbrief vindt:
|