Sluit [X]   
 

Ingenieur Kraijenhoff in 1840: overleden te Nijmegen, Gelderland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 180

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 180
(6de jaargang, 22 december 2004)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar, de volgende verschijnt op 3 januari 2005.
Daarom wens ik, namens de Stichting Mega, alle lezers prettige kerstdagen, een goede jaarwisseling en al het beste voor 2005. Dank aan hen die een kerstkaartje hebben gestuurd.

Wens

Van huishoudelijke aard is mijn tip om deze nieuwsbrief op de website te bekijken. Net als vele vorige nieuwsbrieven zijn daar foto's bij de verhalen gevoegd. Modem gebruikers waarderen die foto's niet zo en daarom zijn ze niet in de e-mail bijgesloten.

En dan het grote probleem. Want hoe gaat iemand een verslagje schrijven over een afscheidsreceptie waarbij het feestvarken toegeeft een verhouding met uw reporter te hebben? Daar zijn meer mensen benieuwd naar, gezien het feit dat een getuige zich speciaal op de nieuwsbrief heeft geabonneerd. (Hallo H.W. uit U.!)
En ik voelde al nattigheid maar wist niet wat er ging gebeuren. Want op 26 november schreef Fred serieus over het aanwezig kunnen zijn bij zijn afscheidsreceptie: "Ik hoop echt dat dat lukt, want ik stel het zeer op prijs als je er bent. Eventueel zoek ik naar een andere datum."

 

Afscheidsreceptie Fred Hommers

Zoals jullie weten (uit Nieuwsbrief 174) neemt Fred Hommers vanaf 1 januari permanent vrije dagen op. Afgelopen vrijdag was door zijn Stichting Stelling van Amsterdam een receptie georganiseerd waarbij bekenden afscheid van hem konden nemen. Vanaf half drie stonden er dan ook mensen in een lange rij te wachten om Fred en zijn vrouw te spreken en iets te schenken - veelal een fles wijn uit een van de forten, soms een boek over plantjes.
Pas daarna kon je wat drinken pakken en raakte iedereen aan de praat. Bijvoorbeeld met Stephanie Bierman, een van de drie personen die vanaf 1 januari het bureau bemannen. Of een van de aanwezige Generaals.

Regelmatig werd het defilé onderbroken omdat iemand een toespraak wilde houden. Dat begon met Irma Günther, voorzitter. Zij dankte Fred voor zijn inzet en zijn geduld met alle wissewasjes waarmee het bestuur hem aan het werk zette. Ook refereerde zij aan het onder zijn 'commando' tot stand komen van het boek en het starten van de Stellingmaand.

Kort daarna sprak Joop van Burk, hoofd bureau Monumenten & Archeologie van de provincie Noord-Holland. Formeel was Fred daar 42 jaar in dienst maar de afgelopen zeven jaar is hij nauwelijks op het provinciehuis geweest. De anekdotes waren dan ook vooral 'van horen zeggen'. Zoals toen de afgedankte computers door de medewerkers gekocht konden worden en iedereen graag die van Fred wilde hebben. Die was immers nauwelijks gebruikt. Dat Fred ver is gekomen bewijst het feit dat hij thuis een computer heeft staan met een breedband-verbinding.

Vervolgens nam Cor Wagemakers, secretaris en voormalig Provinciaal Militair Commandant NH , het woord. Hij had zich getooid met enige epauletten en een naamband op de rechterborst. Als een legeraanvoerder memoreerde hij menig slag die Fred met succes had volbracht en benoemde hem tot Brigade-generaal b.d. Daartoe overhandigde hij een oorkonde en plaatste enkele epauletten op de schouders.

Direct daarna sprak Fred de menigte (80 personen?) toe. Allereerst was daar zijn afscheidscadeautje: een nieuwe uitgave van de Stelling Koerier die hij aan Irma Günther overhandigde. Vervolgens kwam er een heel verhaal dat begon met:
"Ik wil vandaag tot slot nog een geheim verklappen. Een soort coming-out. Ik heb namelijk al langere tijd een relatie. Jawel, een heel speciale relatie en dan ook nog met iemand van hetzelfde geslacht. Mijn vrouw hoort dat nu ook voor het eerst. Ik zal zijn naam nu ook maar onthullen: Het is René, Ros om precies te zijn."

Hartverzakking! Dan moet ik daar toch van geweten hebben???

"René schrijft [in Nieuwsbrief 174] tot slot ook, dat na een strenge toespraak van zijn kant de communicatie tussen hem en de Stichting Stelling sterk is verbeterd.
Dat is fijn om te horen, want René is, zoals de meesten wel weten, onze “bovenmeester” en wij allemaal, niemand uitgezonderd, zijn leerlingen."

Had hij pas weer die herhaling gezien van Jos Brink met Koningin Juliana over 'onderdanen' en 'bovendaan'???
Toen volgde volgens Generaal Hein Hoogendoorn "De laatste officiële en terechte verrichting van Fred Hommers!". Objectief en makkelijk laat ik Fred weer aan het woord voor een daverende slot-manoeuvre:

"Kort geleden kreeg ik van hem een mailtje dat hij inmiddels 13 stempels had in zijn Stellingpaspoort en naar Pampus zou gaan om zijn 14e stempel te halen. In het volgende mailtje stond: Leuk bezoek gebracht aan Pampus, maar helaas vergeten een stempel te vragen. Het leed druipt er vanaf.
Maar, alle gekheid op een stokje: op de kennis van zaken en betrokkenheid van René staat geen maat en eigenlijk is de rang van Generaal daarom ook niet hoog genoeg.
Het is mij dan ook een groot genoegen, als mijn laatste officiële daad in dienst van de Stelling, René te benoemen tot en de Oorkonde uit te reiken, behorend bij de allerhoogste rang die wij kennen en die maar éénmaal wordt toegekend, te weten Inspecteur-generaal van de Krijgsmacht van de Stelling van Amsterdam."

Applaus en gelach volgde. Verbouwereerd nam ik vereerd de oorkonde aan maar liet de microfoon voor wat die was. Vanwege de verbouwereerdheid maar ook vanwege twee van mijn slechte eigenschappen: niet nadenken voordat je wat zegt en het laatste woord willen hebben. Iemand moet op zijn eigen afscheidsreceptie als laatste spreken.

Bij deze wil ik Fred hartelijk danken voor de waardering voor "handen uit de mouwen steken". En voor de samenwerking in de afgelopen tijd, het werd eigenlijk steeds leuker en daardoor jammer dat het is geëindigd.
Alhoewel de titel van 'Inspecteur-Generaal' maar éénmaal wordt toegekend, is het wel mogelijk dat ik die titel in de toekomst doorgeef. Bijvoorbeeld aan iemand die veel voor de Stelling van Amsterdam heeft betekend.

Als klein cadeautje heeft Fred korte tijd later een CD-ROM met de foto-reportage van de receptie gekregen. Tevens vele foto's van evenementen waaraan hij heeft bijgedragen. Ook jullie kunnen enkele foto's bekijken en wel die van de receptie en enkele actie-foto's van Fred.
<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/fred/receptie/>
<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/fred/actie/>

Mocht je iemand met een tevreden glimlach over de Geniedijk in Hoofddorp zien wandelen: dat is Fred.

 

Schatten van Amsterdam

In de week van 17 januari zullen er grote posters "Schatten van Amsterdam" in de hoofdstad hangen. Deze verwijzen naar een televisie-serie die vanaf 22 januari wordt uitgezonden en gaat over monumenten. De serie is gericht op jongeren en in acht afleveringen gaat een groepje jongeren naar een van de veertien monumenten.
Op de website van Bosch Film, de producent, is een kleine versie van de mogelijke poster te zien, met daarop jongens met een olielamp in hun hand in een gang van het Fort aan het Pampus.

De serie is vanaf zaterdag 22 januari elke zaterdag om 19.00 op AT5 (de Amsterdamse lokale TV-zender) te zien.
Herhaald wordt het op zondagmiddag om 16.00 uur en woensdagmiddag om 15.00 uur.

<http://www.boschfilm.nl/>

 

Munitiekist

Tijdens de Stellingmaand vonden we een metalen kist met ronde uitsparingen in het wachtgebouw van het Fort Hinderdam. Nadere studie heeft uitgewezen dat het vermoedelijk een Duitse vervoerkist voor 37 mm granaten voor het Pantserafweerkanon (PAK) was.

De kist is vooralsnog opgeslagen op het Fort bij Uithoorn, bij de voorwerpen van onze collectie.
Dank aan Jurgen Lamers, Michel van Best en Theo Groeneveld voor hun expertise.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hinderdam/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/collectie/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Tot maart 2005 in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Dan is het een jaar geleden dat ik een voorstel over het bezoekerscentrum deed. Ook als er weer niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- 'Mogelijke "groene" variant KNSF' <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1247>

- 'Nu geen kapvergunning KNSF-bos' <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1248>

- Stelling Koerier nr. 14 is nu ook te downloaden. <http://www.stelling-van-amsterdam.nl/verslag/>

- Sinds 1 augustus blijkt Les Chiens Blanc Wijnimport (weer wijn!?) van het Fort bij Penningsveer naar het Fort bij de Liebrug te zijn verhuisd. Elke laatste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 is er een wijnproeverij, op elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur is de winkel gewoon open. <http://www.leschiensblancs.nl/>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)