|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.
|
InleidingDeze nieuwsbrief is grotendeels weer een eigen productie over de historie. Namelijk over het verdwenen kruitmagazijn bij Kadoelen, het Bastion Haarlem in Amsterdam en archiefonderzoek in Haarlem. Reageren op deze nieuwsbrief kan op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/ René Ros P.S. Er staan nog drie nieuwsbrieven voor dit jaar gepland. De laatste op 11 december waarna tot 3 januari een kerstreces volgt. Bijdragen zijn zoals altijd welkom.
|
Kruitmagazijn van de Marine "Kadoelen"
Zoeken op de website 'Historische Dagbladen in Beeld' (zie Nieuwsbrief 250) leverde dezelfde informatie op als het knipsel: het magazijn was overbodig geworden en werd begin 1925 verkocht.
Zoals gezegd is het magazijn in 1925 verkocht. Waarschijnlijk is het terrein toen verkocht aan Machine- en Ventilatorenfabriek H.T. Kiekens die in 2001 de vestiging sloot en alleen nog een vestiging in Almelo heeft. In de jaren 1930 maakte deze fabriek de ventilatie-aggregaten voor diverse typen kazematten uit die tijd. Het oude kruitmagazijn en de wachterswoning zijn niet meer aanwezig. Wel is een wachtlokaal uit vermoedelijk 1900 nog aanwezig. Het nieuwe magazijn moet in de jaren 1980 zijn gesloopt maar er ligt nog een fundering (zie foto links) met de juiste afmetingen. Kruitmagazijn van de Marine "Kadoelen": <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kadoelen/> (NIEUW)
|
Bastion HaarlemTekening: aangepast van Stichting Menno van Coehoorn/C. Weber.
Alhoewel de Vesting Amsterdam tussen 1839 en 1848 ontmanteld werd, blijkt uit publicaties van 1953-2004 dat langs de Singelgracht muurfunderingen van de bastions en tussenliggende courtines in de grond zijn gevonden. Bastion Haarlem op Google Maps: <http://maps.forten.info/toonkaart.php?rdx=120500&rdy=488320&name=Bastion%20Haarlem>
|
Publieksattractie Fort aan den Hoek van HollandUw soldaat-schrijver werd door de kapitein Verbeek, de commandant Fort aan den Hoek van Holland, opgeroepen voor een herhalingsoefening in het fort. Bij de eerste opkomst was al geconstateerd dat de vaste bezetting van het fort bestaat uit levensechte "houten klazen" die in veel fraaie diorama's de dienstplichtingen een blik geven van het leven in het fort. Op 21 oktober jl. werden door een Rotterdamse wethouder vier nieuwe elementen aan de tentoonstelling toegevoegd (zie foto's). Zoals een ingericht slaaplokaal met de wollen dekens op de bedden en de sergeant-majoor die de mannen welkom heet.
Het fort is de enige in Nederland met zo'n invulling en zeker een bezoek waard, nadrukkelijk ook voor hen die met de ontwikkeling van bezoekerscentra bezig zijn. Jaarlijks brengen op ongeveer 100 dagen circa 20.000 mensen een bezoek aan het fort waaronder 6.000 schoolkinderen. Fort aan den Hoek van Holland: <http://www.forthvh.nl/> P.S. Diverse sluizen langs de Nieuwe Waterweg, o.a. Maassluis, waren een inlaatpunt van inundatiewater voor de Stelling. Indirect beschermde het Fort aan den Hoek van Holland die inundatievoorziening.
|
Het begin in het archief
Om te beginnen: het begin. In het archief van het 2e Geniecommandement te Amsterdam (1875
- 1940) ligt een dik dossier met 'Rapporten en nota's, met bijlagen, betreffende de verdedigingswerken voor de Stelling van Amsterdam en de drinkwatervoorziening van Amsterdam in oorlogstijd, 1871-1885'. Met daarin veel plannen en discussie over de aanleg van de Stelling. Zoals een ontwerp bewapeningsstaat, discussie over de (on)mogelijkheid tot aanleg in oorlogstijd en diverse traces.
Noordhollands Archief: <http://www.noordhollandsarchief.org/>
|
Nieuw boek over Seefront IJmuiden
De geschutbunkers, luchtafweerbatterijen, commandocentra en infanteriestellingen in het kustgebied tussen Heemskerk en Bloemendaal worden in dit boek uitgelicht. Niet alleen wordt het verleden uitgebreid behandeld, ook wordt er aandacht besteed aan de huidige staat van de nog aanwezige bouwwerken. Het fraaie en degelijke boek bevat 160 pagina's waarin 120 foto's, 95 tekeningen en 50 kaarten zijn opgenomen. Seefront IJmuiden, zal op 15 november 2006 in een beperkte oplage verschijnen. Op de website van Bunker Archief zullen aanvullingen beschikbaar worden gesteld zoals referentiemateriaal, tabellen en aanvullende gegevens. Auteurs: Ruud Pols en Leo de Vries Online Bestellen via Forten Info: <http://www.forten.info/winkel/bunkerarchief/>
|
Overig- De Haarlemmermeersche Golfclub is vrij toegankelijk voor wandelaars mits ze op de paden blijven om niet getroffen te worden door golfballen. Je kan dan goed de schuilplaatsen en mitrailleuropstellingen van de Voorstelling bij Vijfhuizen beleven. Er zijn recent nieuwe foto's gemaakt voor de pagina: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen-voor/> - De Voorpositie bij Cruquius heeft sinds de reconstructie vijf jaar geleden een weg eroverheen gekregen en is verder volledig overwoekert: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/heemstede/> - Het restaurant in Fort bij Vijfhuizen blijkt een eigen website te hebben: <http://www.fortrestaurant.nl/> - 'Aantal Rijksmonumenten met 21 uitgebreid op het Hembrugterrein' op de website van de gemeente Zaanstad: <http://www.zaanstad.nl/pers/persberichten/3972860?view=Standard> - Een fraaie foto van de valdeuren in een Amsterdams metrostation (Weesperplein?) om de tunnelbuis af te sluiten en het station als schuilkelder te kunnen gebruiken: <http://p.chiparus.net/prj/metro.php?pic=40> (Met dank aan Jeroen Bruintjes.) - Hacker Rob Gonggrijp verschafte zichzelf vroeger toegang tot de schuilkelder onder het metrostation Weesperplein. Zie een recent bezoek in het TV-programma Reporter (vanaf 13:29): <http://reporter.kro.nl/uitzendingen/2006/20060524ropgonggrijp/20060524ropgonggrijp.aspx> (Ook met dank aan Jeroen Bruintjes.)
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. |