Sluit [X]   
 

Gevangene Koolhoven in 1905: aangewezen voor de militieplicht, bij absentie

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 102

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 102
(13 augustus 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

G-Kazemat te Weesp

Nou woon ik in Weesp, maar het was al heel lang geleden dat ik over de wallen en langs het Fort aan de Ossenmarkt had gelopen. Toen ik dat eindelijk weer eens deed viel mij een betonplaat op. Deze lag op de punt (saillant) van het Bastion Nieuw-Achtkant met uitzicht op de Vecht en de ernaast gelegen 's-Gravelandseweg. Er stak een flinke metalen pen uit maar meer viel me toen even niet op.
Ik werd namelijk afgeleid door een groepje jongeren die op de remise en groepsschuilplaats zaten terwijl ik daar foto's van maakte. Het tutje wilde niet op de foto en de jongens dachten, inspelend op de actualiteit, dat ze op een website voor pedofielen terecht zouden komen...

Thuis viel op de foto's pas op dat aansluitend op de betonplaat een rechthoekig stuk gras veel geler was dan de rest. En als het een militair stuk beton was moest het een schietopening hebben want anders zat het niet op een plek met zo weinig gronddekking. Dat kon eigenlijk alleen maar een G-kazemat zijn.
Enige tijd later bezocht ik de plek met een prikstok en kon die hypothese met zekerheid bevestigen. Inderdaad is het een G-kazemat uit de jaren 1930. Helaas is de gietstalen koepel ook hier eruit geblazen.

Nu de volgende hypothese: in de drie zuidelijke bastions van de Vesting Weesp staan vier groepsschuilplaatsen waarvan één zonder dak. Deze drie bastions hebben zicht op de Vecht met naastgelegen wegen en hadden zicht op de provinciale weg.
Bij de gevonden G-kazemat staat op enige afstand een groepsschuilplaats. En de G-kazematten ken ik alleen in groepjes van drie exemplaren. Zouden bij de andere groepsschuilplaatsen ook nog resten van G-kazematten in de wal zitten?

Als de wallen inderdaad worden gereconstrueerd ben ik benieuwd wat ze met de G-kazemat willen doen en of er nog meer boven de grond komt!
En na de publiciteitsstunt van Fortenmaand vorig jaar, waarbij het beton van een vechtwagenhindernis werd blootgelegd en de kabelkrant haalde, is het misschien een idee om deze G-kazemat geheel bloot te leggen?

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp-fort/>

 

Uithoorn en omgeving

Begin augustus was ik op stap in de omgeving van Uithoorn. Mijn vroegere baas, die de website op hun server gedoogde, woont in Mijdrecht en die heb ik een persoonlijke rondleiding gegeven in het Fort bij Uithoorn. Het fort is een mooi voorbeeld van een standaardmodel B fort waarvan de tussenmuren nog aanwezig zijn en wasruimten nog goed herkenbaar. Het lag er fraai bij in de zomerzon en binnen was het lekker koel.
Vreemd genoeg stond er met dit droge weer teveel water in de gracht omdat iemand de inlaat open had laten staan. En een buizerdfamilie van zes exemplaren vond ons nogal vervelend.
Wat me wel opviel als 'vreemd' was de aanwezigheid van tralies voor de ramen van de twee lokalen in het frontgebouw. Dit fort is toch helemaal geen bewaringskamp geweest? (Zie Nieuwsbrief 100.)
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uithoorn/>

Eerder had ik de sluis bij Kudelstaart gefotografeerd, in de niet-gerestaureerde staat waarin het nu is. Dit was een schutsluis voor twee uitleggers maar had alleen nut als de Zuider Legmeerpolder geïnundeerd was. Dat is het nu nog steeds niet maar omdat de onderdeuren onder de verkeersbrug zitten is het toch geen raar gezicht. Eigenlijk was het geen sluis, maar een stuk vaart met twee landhoofden met sluisdeuren op enige afstand van elkaar.
De originele gietijzeren inlaatduiker stond open en liet water in de ontvangkom lopen, bovenop de originele stenen bodembedekking.
De nabijgelegen bergloods van het Fort bij Kudelstaart, nu de galerie "De Genieloods", kreeg groot onderhoud om verrotte delen te vervangen. Zo lang geleden is het toch niet gerestaureerd?
Van Kudelstraart naar Uithoorn natuurlijk de rustige route langs de Linie Kudelstaart - Uithoorn genomen. Daar lag alles nog op zijn plek. Alleen de metalen loods bij De Kwakel staat helemaal op instorten. En de kans dat ik ooit nog mijn theorie kan bewijzen dat het een artillerieloods is, is klein. Hetzelfde geldt voor een lagere loods bij Muiden.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/inundaties/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kudelstaart/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/thamer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kleine-werken/groepsdepots/>

Tussendoor heb ik op de computer in de museum-keelkazemat van het Fort aan de Drecht een nieuwe kopie van de website geplaatst. Mogelijk dat die computer binnenkort een eigen Internet verbinding krijgt.

Later die dag mochten Hans Baas en ik van Natuurmonumenten op eigen gelegenheid het Fort in de Botshol bezoeken. De vorige keer dat ik het betrad was eind 1999.
De ervaring met brutale passanten, die over hekken klimmen en net doen alsof ze de bordjes 'verboden toegang' niet gezien hebben, was merkbaar door de vijandige benadering van de personen die aan de toegangsweg wonen.
Van Natuurmonumenten moesten we zuinig zijn op de orchideeën en dergelijke. Maar blijkbaar was men vergeten dat ze zelf vier weken eerder alles platgemaaid hadden. Alles zag er droog en geel uit waardoor wel het relief van de wallen goed op de foto kwam. Het fort heeft geen bomvrije gebouwen, alleen verdedigbare aardwerken waar ook niet alles meer van klopt. Aan de vorm van het eiland kan je wel zien waar de keelkazematten hadden moeten komen. En in de frontwal zijn de restanten van loopgraven te herkennen.
Boven op de wal heb je een mooi uitzicht over het drassige terrein van de Botshol - waar ik ooit op zomerkamp ging. Maar door gebrek aan schaduw zijn we niet onnodig lang blijven staan. Vlak voordat we een zonnesteek opliepen, vonden we op het glacis een vergeeld briefje dat volgens het opschrift oranje was geweest en aan een ballon had gezeten. Die ballon was op Koninginnedag door een leerling van een school in Dinteloord opgelaten: van de Zuiderwaterlinie naar de Stelling van Amsterdam!
Gelukkig mochten we in de schaduwrijke tuin van de bewoonster van de fortwachterswoning bijkomen en werd ons wat drinken aangeboden. We keken uit over een schitterend heldere fortgracht met veel waterplanten.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/botshol/>
<http://www.forten-brabant.nl/stellingen/zwl/>

N.B. De fotocamera deed het 'fortreffelijk'!

 

Wijzigingen

Remise WeespSinds 14 juni zijn de onderstaande wijzigingen in de website aangebracht. Zie <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> voor een volledig overzicht met klikbare verwijzingen.

- Nieuwe biografie Soldaat Bernard Schutte toegevoegd
- Nieuwe pagina met foto-impressie van ICOMOS Symposium 'World Heritage Sites and the Public'
- Bereitschaftsraum aan Middenweg, Amsterdam toegevoegd aan Duitse werken
- Nieuwe extra-pagina over Bewaringskampen Politieke Delinquenten.
- Nieuwe pagina met aparte informatie over te bezoeken lezingen en voor het organiseren van een spreker.

En tevens nieuwe foto's van:
- Amsterdam - Overig (De Lairessestraat 41, Van Eeghenstraat 78)
- Bureau Stellingcommandant (Amstelhotel, Hemonystraat, Keizersgracht)
- Bovenkerkerpolder)
- Graansilo Korthals Altes
- Kavalleriekazerne
- Marechaussee Kazerne Watergraafsmeer
- Militiegebouw
- Rijkskledingmagazijn
- Rijks Magazijn van Geneesmiddelen
- Rijks Militair Hospitaal

- Fort aan het Pampus
- Fort bij Veldhuis
- Vesting Weesp
- Fort aan de Ossenmarkt
- Fort in de Botshol
- Fort bij Nigtevecht
- Kazerne aan de Amsterdamsestraatweg, Vesting Muiden
- Fort bij de Liebrug

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- G-Kazematten, Verdedigingswerken van gietstaal en beton <http://users.bart.nl/~ravelijn/g-kazematten>
- De Piramide als schuilplaats 1939 - 1940 <http://users.bart.nl/~ravelijn/piramide/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Aanvulling op de Stellingmaand Tips in de vorige nieuwsbrief: tussen de exposities was mij niet opgevallen dat er op 6 september een Straattheater-festival met veel kinder-activiteiten op het Fort aan de Drecht is. <http://www.fortaandedrecht.nl/>

- Aan de Groote Zeesluis te Muiden, ooit een belangrijke inundatiesluis, wordt gedurende de winter van 2004-2005 groot onderhoud gepleegd. Zie het persbericht van DWR. <http://www.dwr.nl/smartsite.dws?id=1525&goto=2244>

- De toren uit de Koude Oorlog van het Korps Luchtwachtdienst op een bunker in het plaatsje Warder (ten noorden van Edam) zijn met zekerheid beide niet meer aanwezig. <http://www.forten.info/catalogus/kld/>

- Het Fort aan de St. Aagtendijk blijkt gebruikt te worden voor de opslag van explosieven en oude munitie...

- Fort bij de Liebrug lijkt al leeg te staan...

- Op 11 september wordt de nieuwe KLM simulator voor de Boeing 777 feestelijk in gebruik genomen. De naam is nu nog niet bekend. (Zie Nieuwsbrief 75.)

- Gedurende de hittegolf was er nauwelijks een daling van het aantal bezoeken te zien. Blijkbaar bleef men zo veel mogelijk thuis en dook rustig achter de computer.

-De computer-dealer die de afgelopen jaren computers beschikbaar stelde voor gebruik op de forten heeft faillissement aangevraagd...

 

Uw mening

Dit is een experiment voor een nieuw vast item in de nieuwsbrief. Het zal in de komende nieuwsbrieven voorkomen en afhankelijk van het gebruik verdwijnen of blijven.

Als je deze nieuwsbrief op de website leest, kan je hier aangeven wat je van de nieuwsbrief vindt:
(formulier verwijdert)

 

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)