Sluit [X]   
 

Soldaat Ploeg in 1915: "Uit het hospitaal te Amsterdam ontslagen zijnde, zich niet onmiddellijk...

Donateur worden?

© 1999-2025, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-12-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 550

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Amsterdam.
27ste jaargang, nummer 550, 3 januari 2025

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar is altijd op de verjaardag van onze Stelling-website, vandaag 26 jaar geleden. Met als de traditionele artikelen een nieuwjaarswens, statistiek over vorig jaar en historische gebeurtenissen die dit jaar 100 jaar geleden hebben plaatsgevonden. We herhalen ook de oproep van stichting MEGA voor haar hernieuwde activiteiten.
Als verjaardagscadeautje stellen we de gedigitaliseerde bewapenings- en bezettingsstaten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie met twee extra's beschikbaar. We hopen dat ze nuttig gebruikt zullen worden.
En tenslotte een terugblik op de zes jaar dat ik als medewerker van het Kenniscentrum Waterlinies extra uren heb mogen maken om veel partijen te helpen met historische kennis.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2025/nieuwsbrief-550/
De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 21 januari aanstaande verschijnen.

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.
Meer: Slechts een deel van de gevonden informatie kan worden gepubliceerd, neem contact op als je voor onderzoek meer informatie wenst.

 

Dienstberichten

- Wegens andere werkzaamheden is ieder geval in januari en februari de bibliotheek op Fort Uitermeer niet op de vrijdag- of zaterdagmiddag geopend, maar meestal op de maandagmiddag. Een bezoek is dan met of zonder afspraak mogelijk. Op afspraak zijn ook andere momenten mogelijk, uiteraard afhankelijk van andere afspraken en werkzaamheden.

- Voor het komende half jaar is de planning om, op een enkele uitzondering na, een nieuwsbrief per vier weken te publiceren. We willen begin juli weer eindigen met een dubbel-dik zomernummer. In de volgende nieuwsbrief zullen we laten zien hoe ook anderen een artikel in deze nieuwsbrief kunnen laten opnemen.

- Het automatisch plaatsen van nieuws, collectie-aanwinsten en historische gebeurtenissen is geëindigd op X / Twitter, maar gestart op Bluesky! Volg je ons op Bluesky?
De dienst dlvr.it heeft een pakket om naar maximaal 10 sociale media berichten door te plaatsen en we zitten aan dat maximum. Voor X / Twitter gaan we niet een extra pakket nemen en de kosten verdubbelen...
Stelling van Amsterdam op Bluesky

- Wie heeft of weet een exemplaar van het rapport 'Nota munitie-opslagplaatsen in Noord-Holland' uit 1972? We zouden graag in bezit van een origineel exemplaar komen. Neem dan alstjeblieft contact op.

- Kijktip: Beatrice de Graaf over moed en hoop, lessen uit de geschiedenis in Buitenhof d.d. 22-12 jl. met onder andere internationaal recht en kardinale deugden.
Over moed en hoop: lessen uit de geschiedenis | Beatrice de Graaf | Buitenhof

- Reacties:
"dat een 'Kenniscentrum' zó met zijn enige inhoudelijke expert omgaat, maakt het dubbel pijnlijk en behoorlijk onbegrijpelijk"
"Met jou verdwijnt ook enorm veel kennis en netwerk, daar gaan ze nog spijt van krijgen. Of niet maar dan hebben ze echt een bord voor hun kop."
"Je reageert misschien niet altijd even 'politiek correct', maar dat compenseer je ruimschoots met een enorme inzet, betrokkenheid en kennis. Blijkbaar is de vorm voor het sitebureau belangrijker dan de inhoud."
"Hoe is het met jou?"
"Dan maar weer als privé persoon verder via het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, want de passie en de behoefte om kennis te delen stoppen immers nooit..."
"Ik gun je van harte dat je snel iemand tegenkomt die je op waarde weet te schatten."
"Niet bij de pakken neerzitten hoor! Gewoon achter je laten en doorgaan, want je doet gewoon goeie dingen."
"Je verdient het niet om zo weggeschoven te worden. Maar ga door en zoek steun voor het uiten van jouw kennis en kunde."

 

Voorspoedig 2025!

Tekst en foto: René Ros.

Kerstkaart met toren Fort Uitermeer in de sneeuw.Mede namens de andere betrokkenen van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam wens ik alle lezers een heel voorspoedig 2025!

In de hoop dat allerlei doemscenario's niet gaan uitkomen en discussie over werkelijke en gemeende feiten eens een beetje minder wordt. En dat deze website en nieuwsbrief ook dit nieuwe jaar met interessante en leerzame artikelen voldoende afleiding en plezier biedt.

Dat we allemaal in ieder geval voldoende leuke dingen kunnen doen en zowel in als vanuit dit mooie landje wat goeds voor anderen kunnen betekenen.
We ontmoeten elkaar over het algemeen op een fort, en hopelijk ook dit jaar allemaal met een glimlach.

En nu gewoon doorgaan met lezen in deze nieuwsbrief, de artikelen worden leuker en interessanter!

Team
Sponsors

 

Statistiek 2024

Tekst en afbeelding: René Ros.

In heel 2024 werden er ruim 105.000 bezoeken aan de website Stelling van Amsterdam gebracht. In totaal zijn er ruim 2,1 miljoen bezoeken aan de website gebracht sinds de eerste publicatie op 3 januari 1999. De website is 256 MB groot en bestaat uit 1.264 webpagina's inclusief de nieuwsbrieven.

Grafiek van bezoeken per jaar sinds 1999.De bezoeken zijn met 12 procent gestegen en de oorzaak is niet met zekerheid te geven. Per maand waren er gemiddeld 8.800 bezoeken oftewel 290 per dag. Deze keer was september de drukste maand en mei de rustigste maand, terwijl de andere maanden vrij stabiel rond het gemiddelde zaten.

Er waren 15 (+1) nieuwsbrieven terwijl het gemiddelde op 23 nieuwsbrieven per jaar ligt omdat in het verleden er jaren waren met 40-50 per jaar. De twee thema-nieuwsbrieven zijn jammer genoeg nogal matig gelezen in vergelijking met de normale nieuwsbrieven. De tweede nieuwsbrief van het jaar is wederom het vaakst gelezen, maar het dubbel-dikke zomernummer is een goede tweede. Met ook de sociale media kanalen is het bereik van de nieuwsbrief ongeveer 2.500 personen.

Via de website zijn 42 vragen ontvangen, maar per e-mail nog ontelbaar veel meer. Er zijn slechts 6 (-12) activiteiten georganiseerd of aan bijgedragen, met ongeveer 100 deelnemers. De reden voor het geringe aantal activiteiten komt in het laatste artikel aan bod.

De foto-collectie over de Stelling en ander militair erfgoed omvat nu 113.000 digitale opnamen (450 GB). Aan de collectie zijn vorig jaar 200 items toegevoegd en de database is nu 292 GB groot. De website over het Documentatiecentrum werd bijna 38.000 keer bezocht, vrijwel gelijk aan vorig jaar maar een enorme toename met 46% ten opzichte van 2022. Er werd 2.200 km voor gereisd en in de bibliotheek zijn 25 mensen ontvangen.

 

Dit jaar een eeuw geleden...

Tekst: René Ros.
Foto: collectie Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.

In dit jaarlijks terugkerende artikel kijken we naar gebeurtenissen in de Stelling die in dit nieuwe jaar honderd jaar geleden plaatsvonden. Tussen 1920 en 1929 was het kazematloze tijdperk, zodat er de komende jaren weinig over de bouw van verdedigingswerken te herinneren is.

Nico Kamstra in zijn kantoor Waalsdorp.Dit jaar een eeuw geleden...
... eindigde de modernisering van drie jaar om de maneges en stallen van de Ripperda Kazerne om te bouwen tot garages;
... vond in de Buskruitfabriek De Krijgsman een ontploffing plaats met één dodelijk slachtoffer;
... is er één schietoefening vanaf Fort aan het Pampus bekend;
... werd een woning van Fort bij Spijkerboor naar een particulier terrein verplaatst;
... kocht machinefabriek Kiekens het Kruitmagazijn van de Marine "Kadoelen" en zou er onder andere luchtfilters voor kazematten gaan maken;

... werden de anti-militaristen uit Schoten gearresteerd en in de Marechausseekazerne Beverwijk enkele dagen vastgezet en verhoord;
... Willem Versteegen was een van die anti-militaristen en werd dat jaar vrijgesteld van de militie met "weigerachtig" als reden;
... eindigde C. van Tuinen zijn functie als commandant Vesting Holland;
... ving Th.F.J. Muller Massis als eerste commandant Veldleger aan met de dubbelfunctie van commandant Vesting Holland;
... ging de latere fortwachter van de Kustbatterij bij Diemerdam, Albert Christiaan Klop in werkelijke dienst en werd benoemd tot korporaal;
... trad de latere Opzichter der Fortificatiën Nico Kamstra vrijwillig in dienst
... en enkele maanden later zou Nico Kamstra bij militaire bijstand ingezet worden vanwege een windhoos in Borculo;
... werd Reinhard Lodewijk Scholten, de voormalige commandant van Fort benoorden Spaarndam en superieur van Lolke Rang, werd "een eervol ontslag uit dien dienst verleend";

... gebeurde dit in het leven van mensen:
... beëindigde Cornelis Johan de Gruijter, eerder dienstmaat en dan collega van Lolke Rang, zijn baan als docent scheikunde aan het Gereformeerd Gymnasium;
... trad de latere fortwachter van Fort Hinderdam Hendrik Algra in het huwelijk met zijn Dien Aikema;
... verstuurde ene M. van Buuren een prentbriefkaart van de Cavaleriekazerne.

Tevens is het 150 jaar geleden dat de eerste steen van de bomvrije kazerne in de Vesting Muiden werd gelegd. En staat de Stelling 29 jaar op de Werelderfgoedlijst, zodat de voorbereidingen voor een feestje moeten gaan beginnen...

Daarnaast is het dit jaar 20 jaar geleden dat de deel-website Stelling van Amsterdam Junior verscheen!

Het gehele jaar zijn 3.200 van in totaal 23.200 historische gebeurtenissen op de website in de Historische Kalender te vinden. Indien een exacte datum bekend is, dan worden ze op die datum automatisch gepubliceerd op onze LinkedIn, FaceBook en Bluesky kanalen. Sinds kort zijn geboorten van niet-prominente personen niet meer publiek en is daardoor het aantal gebeurtenissen op de website gedaald.

Historische Kalender

 

Digitalisering bewapening en bezetting

Tekst: René Ros.
Afbeeldingen: (collectie) Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.
Met dank aan: Raymond Gaveel (archiefonderzoek), Ruud Mosk (wapens).

Al sinds 2012 wordt er gewerkt om meerdere originele bewapeningsstaten en vooral bezettingsstaten te digitaliseren. Uiteraard begonnen met de Stelling van Amsterdam, maar vanwege de overlap ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie gedaan. Een aantal van deze staten zijn geheel gedigitaliseerd en worden nu digitaal beschikbaar gesteld voor raadpleging.

Kaft originele bezettingsstaat der Nieuwe Hollandsche Waterlinie.Je hebt digitaliseren en digitaliseren. Een gescande afbeelding van een origineel vel papier is één ding. Tekstherkenning daarop toegepast maakt het doorzoekbaar, bijvoorbeeld als PDF-document, en is een andere vorm van digitaliseren. Weer een andere vorm is het overnemen van de teksten en getallen in spreadsheet- en database-documenten. Waarbij je met database-documenten meer met de gegevens kan doen, dan met spreadsheet-documenten.
De informatie is in een zelfgemaakte database opgenomen, zoveel mogelijk zoals in de papieren originelen is gedaan, en dat is lastig omdat de originelen in opbouw en indeling van elkaar verschillen. En voor mensen die moeite hebben met de handgeschreven teksten, dat hebben wij voor je gedaan en dat probleem is daarmee ook verholpen.

Door de informatie te koppelen met forten en eenheden, zijn de gegevens ook anders te bekijken dan de papieren originelen. Zo zou je een lijst kunnen maken van alle eenheden (bv. regimenten en bataljons) met de forten waar onderdelen ervan gelegerd waren. Of extra subtotalen dan in de originelen. En bij de informatie van een fort alleen de informatie over de bewapening en bezetting van dat fort tonen is ook heel handig. Of per type wapen tellen hoeveel er in de bewapeningsstaten waren ingedeeld.
Voor veel mensen zijn databases onbekend of te abstract, zodat ik het hierbij laat. Als je geïnteresseerd bent of wilt helpen bij toekomstige digitalisering, kom gerust eens langs en ik laat het je zien. Het is best leuk puzzelen.

Van de bewapeningsstaten (wapens) zijn de twee voor de NHWL en de StvA uit 1910 gedigitaliseerd. Het gaat om vier tabellen plus acht algemene tabellen over wapens, affuiten en projectielen. En van de bezettingsstaten (manschappen) zijn die van de StvA 1913-1914, de NHWL 1914, Afzonderlijke Forten 1914 en StvA 1920 gedigitaliseerd. Dit gaat om tien tabellen plus drie algemene over rangen, eenheden en korpsen.
Er zijn nog vijf andere bezettingsstaten bekend, van andere jaren of andere linies, maar die zijn nog niet gedigitaliseerd.

De beide bewapeningsstaten uit 1910 worden beschikbaar gesteld en drie van de vier bezettingsstaten: StvA 1914, NHWL 1914 en Afzonderlijke Forten 1914. Dat gebeurt in een eenvoudigere en beter leesbare opmaak dan het origineel. Voor de bezettingsstaten betekent dat, dat alleen het aantal manschappen per rangsoort wordt genoemd: officieren, onderofficieren, minderen en tevens burgers, Pro Memorie en transportmiddelen (m.n. paarden). En niet alle bekende aparte rangen, zoals kapitein en sergeant, omdat die complexe gegevens met toelichtingen nog door anderen gecontroleerd moeten worden.

Titelblad van de gedigitaliseerde bezettingsstaat der Nieuwe Hollandsche Waterlinie.Als aanvulling op de bewapeningsstaten worden ook aparte overzichten met de belangrijkste technische specificaties van 73 wapens, 37 affuiten en 66 projectielen gedeeld. De 'Beknopte Handleiding tot de kennis der Artillerie' uit 1906 was de basis ervoor en zit in onze collectie. De aanvullingen, over vooral oudere en nieuwere wapens, zijn door Ruud Mosk bijeengebracht uit meerdere gedocumenteerde primaire bronnen.

Vanwege de vele tabellen is het complex en tijdrovend om dat deels op de website na te bouwen en met een zoekfunctie beschikbaar te stellen. Dat gaan we dus voorlopig niet doen. Daarom is ervoor gekozen om het als PDF-documenten te publiceren, alhoewel die minder gericht doorzoekbaar zijn.
De PDF-documenten zijn met een wachtwoord beveiligd en kunnen alleen gelezen worden. De slechte ervaringen met door anderen overnemen en voordoen als eigen werk, spelen daar zeker een rol in. Maar het is ook om aanvullingen en correcties aan te moedigen, zodat er geen alternatieve lijstjes gaan circuleren. Stuur ons je opmerkingen mét degelijke onderbouwing, en we verwerken die voor een volgende versie. Zonder dubbel werk heeft iedereen dan de enige en beste versie van de gegevens.

We hopen dat deze informatie helpt bij het beter vertellen van de verhalen van de forten, over zowel de wapens als de beoogde bedieners ervan.

N.B. De genoemde gedigitaliseerde gegevens zijn gebruikt voor de nieuwe informatieborden van de Stelling van Amsterdam in de provincie Noord-Holland.

Bewapeningsstaat StvA 1910 (PDF)
Bewapeningsstaat NHWL 1910 (PDF)
Wapens NHWL en StvA 1815-1940 (PDF)
Bezettingsstaat StvA 1914 (PDF)
Bezettingsstaat NHWL 1914 (PDF)
Bezettingsstaat Afzonderlijke Forten 1914

 

Nieuwe mogelijkheden voor stichting MEGA

Tekst: Erik Kappetijn, René Ros en Rob Schimmel (MEGA).
Foto's: Hans Baas en René Ros.

Op 8 november jl. hield het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam (DStvA) op Fort aan de Ham een donateursborrel met zo'n 16 deelnemers. Naast een inleiding door René Ros , een presentatie over Stay Behind en een gezellige borrel, werden ook plannen gepresenteerd voor de stichting MEGA. Rob Schimmel, Erik Kappetijn en René Ros vormen het tijdelijke bestuur ervan. Erik gaf een toelichting over de jongste ontwikkelingen bij MEGA, die we ook met dit artikel willen delen.

Oprichting van stichting MEGA in 2004 bij de notaris in Naarden.In 2004 werd MEGA opgericht met als doel "Verbreding van belangstelling voor en verdiepen van kennis over de militaire infrastructuur van Amsterdam door de eeuwen heen in het algemeen en de Stelling van Amsterdam in het bijzonder." Dit wilden we bereiken met onderzoek, voorlichten, activiteiten en publicaties. Een gidsenpoule was een van de meest zichtbare activiteiten, tijdens openstellingen van forten die geen eigen gidsen hadden.

In 20 jaar is er op de Stelling veel veranderd: forten kregen een nieuwe eigenaar, forten die regelmatig open zijn gingen met eigen vaste gidsen werken, en de kennis over de Stelling is enorm toegenomen. Voor de belangrijkste activiteiten van MEGA was dus weinig emplooi meer. Tijd om na te denken over nieuwe activiteiten onder een nieuw bestuur. Maar het huidige bestuur wil niet alles alleen gaan doen.

Vanaf 2025 willen we nieuwe activiteiten gaan opzetten in de Stelling van Amsterdam, en later misschien ook elders. Aangevuld met ideeën van de aanwezigen, denken we onder andere aan:
- Korte middagexcursies tussen de forten zoals een bezoek aan twee forten met een wandeling over de liniewal ertussen,
- Lezingen over ons militair erfgoed, waarbij ook kan worden aangehaakt over ons land in de Eerste Wereldoorlog,
- Een kennis- en studiedag, te houden op een fort met lezingen, film of videopresentatie, wandeling etcetera.

Rondleiding door stichting MEGA op Fort aan de St. Aagtendijk in 2007.Die studiedag is naar voorbeeld van de zeer geslaagde Relatiedag van het DStvA in juni dit jaar. Of het een besloten bijeenkomst of juist openbaar wordt, kan nog worden besloten. Naast dit alles blijft de jaarlijkse dagexcursie in de Stelling door het DStvA gewoon bestaan.

Van de aanwezigen op de donateursborrel meldde zich al enkelen die wel mee wilden denken. Andere ideeën dan bovenstaande, zijn ook welkom. En veel handen maken licht werk. Het doel is een groepje mensen te vormen die plannen voor een paar activiteiten in 2025 gaat uitwerken en (mede-)organiseren. René Ros wil daarbij een ondersteunende en facilitaire rol spelen.

In januari 2025 willen we een bijeenkomst houden met geïnteresseerden om dit nader in te vullen en zo mogelijk de werkzaamheden te verdelen. Meedenken is vrijwilligerswerk en de activiteiten zullen aangeboden worden tegen zo laag mogelijke deelnamekosten. Wil je meedenken en wellicht meehelpen? Stuur dan een mail met je reactie op deze plannen aan info@stichting-mega.nl

Thema 'Oprichting Stichting Mega' in Nieuwsbrief 167 (2004)
Stichting Mega

 

Zes jaar meer werk voor de Stelling

Tekst: René Ros (geschreven juni-juli 2024, geactualiseerd november 2024).
Foto's: Menno Heling, René Ros en Huib Fransen.
Met dank aan: Marcel Anthonijsz (DStvA), Otto Bodemeijer (DStvA) en enkele betrokkenen die niet bij naam worden genoemd.

In 2015 werd door de provincie Noord-Holland gevraagd "of ik mijn kennis en collectie ook op een andere manier wil inzetten" waarop mijn antwoord "doe mij een goed voorstel" was. Daarna werd twee jaar(!) gewerkt aan een plan voor een Kenniscentrum Waterlinies (KCW) waarin ik medewerker zou worden. Dit KCW was sinds 2014 'in oprichting' op initiatief van de vier samenwerkende provincies. Het paste bij de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op het werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Weinig heeft eerder de publiciteit gehaald, en nu is een toepasselijk moment om te laten zien wat ik sinds 2018 op die werkplek achter de schermen voor de Stelling van Amsterdam heb kunnen doen, met enkele reacties van betrokkenen. Om het niet te lang te maken blijven algemene werkzaamheden en of voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie in dit artikel buiten beschouwing.

Digitalisering
Presentatie eerste exemplaren 'Geschiedenis van de Stelling van Amsterdam'.In afwachting van een nieuw collectiesysteem werden met vrijwilligers twee digitaliseringsprojecten gestart. De eerste was het originele boekwerk uit 1910 'Geschiedenis van de Stelling van Amsterdam' dat als PDF verscheen. Hiermee kreeg iedereen eenvoudig toegang tot een goede, authentieke bron over de StvA.
De andere is het Fortwachters Register, dat een online doorzoekbare database is geworden. "Mooie vrijwilligersactie, weer wat waardevolle informatie ontsloten van de mens achter de Linie".

Tentoonstellingen
We hebben de fotoselectie en teksten verzorgd voor een reizende 3D-fototentoonstelling over inundatiewerken. Tevens gedeeltelijk meegewerkt aan de tentoonstelling in de Gele Loods in Naarden. Ook was ik betrokken bij de ballonvaart-attractie op Fort aan het Pampus: "Voor het schrijven van het filmscript hebben onze gesprekken op Fort Uitermeer zeer geholpen".
Ook aan de nieuwe tentoonstelling in een keelkazemat van Fort bij Nigtevecht heb ik mee mogen werken: "We hebben ontzettend veel aan jouw kennis gehad en ik vond het een hele fijne samenwerking!"

De werkzaamheden voor de nieuwe tentoonstelling van het Haarlemmermeermuseum zijn in de afrondende fase. Er is al met archiefstukken, script redigeren en achtergrondinformatie aan het Stelling-verhaal ervan bijgedragen.

Beleidsstukken
Aan veel werkdocumenten of beleidsstukken voor de provincie Noord-Holland is meegewerkt door ze te redigeren en aanvullende vragen na te zoeken. Zoals voor het 'Liniedijken-plan', Landschapsplan A8-A9, Kansenatlas SvA in de Ronde Venen en het Uitvoeringsprogramma Hollandse Waterlinies 2022-2025 Noord-Holland. Daarin paste ook deelname aan de Bestuursconferentie Hollandse Waterlinies Noord-Holland.

Aan diverse cultuurhistorische onderzoeken werden meegewerkt, zoals voor Fort bij Velsen, Fort Waver-Amstel en Fort aan de Winkel. "Wat aanvankelijk begon als een bescheiden Bouwhistorisch onderzoek [...] is uitgegroeid tot een behoorlijk integraal overzicht [...] Wij danken jou alvast dat je ons bij deze ontdekkingsreis hebt begeleid."

Ook zijn driemaal vergunningsaanvragen van fortexploitanten door de betreffende overheden voorgelegd, namelijk van Fort aan het Pampus, Kustbatterij bij Durgerdam en een derde fort dat niet genoemd wordt omdat de plannen niet zijn voortgezet. "Hier heb ik veel aan, zet net de goede punten op de 'i' en voor deze fase afdoende om op de plannen te kunnen adviseren!."

Tevens werd provincie en waterschappen voorzien van informatie en bouwtekeningen over de damsluizen in de Haarlemmermeerringvaart en de werken in de Starnmeerpolder, zowel per e-mail als ter plekke. Dit draagt bij aan een beter behoud. De damsluizen zijn inmiddels gerestaureerd, het project in de Starnmeerpolder loopt nog en zal later meer informatie over volgen.

Werksessie gebiedsanalyse in de gemeente De Ronde Venen in Fort Nieuwersluis.Langlopende projecten
Drie omvangrijkere en langlopende projecten waren de gebiedsanalyses, de actualisatie van monumentbeschrijvingen en de nieuwe informatieborden. Over de nieuwe informatieborden voor de provincie Noord-Holland zal later een apart artikel verschijnen.

In totaal heb ik aan acht gebiedsanalyses, bedoeld als ondersteuning voor gemeenten, meegewerkt waarvan drie voor de StvA. En zowel tijdens werksessies, het redigeren van teksten en beantwoorden van vragen: "Ik ben diep onder de indruk. Heel erg dank voor het heel nauwgezet lezen en becommentariëren van de gebiedsanalyses."

En gedurende vier jaar werden voor de provincie Noord-Holland bijna 80 geactualiseerde beschrijvingen van de provinciale monumenten in de StvA voorgelegd. Aanvankelijk werden die eerst aan belanghebbenden voorgelegd. "Gezien de kennis en deskundigheid van René Ros op dit gebied wordt een beroep op hem gedaan".

Activiteiten
Wat activiteiten betreft organiseerde het KCW de halfjaarlijkse netwerkmiddagen - online tijdens corona - met ook aandacht voor de StvA. Daarnaast was ik in 2023 onverwachts de hoofd-organisator van de Kennisdag Waterlinies in Muiden. Tevens was ik op Fort bij Uithoorn gastheer en spreker voor het evenement Sensing the Past van de Universiteit van Amsterdam. En zijn er voor diverse partijen presentaties verzorgd, waaronder meerdere jaren voor eerstejaars studenten Built-Environment van de Hogeschool van Amsterdam.

Publieksuitgaven
Online werd voor de Hollandse Waterlinies-website bijgedragen aan informatie over het watermanagementsysteem. Ook werd geholpen met het actualiseren en verbeteren van 47 webpagina's van Oneindig Noord-Holland over de Stelling van Amsterdam. Maar zonder enkele verhalen vanaf de basis opnieuw te schrijven, blijven er problemen in een aantal webpagina's zitten die niet met kleine aanpassingen zijn te verhelpen.

Voor Stichting Liniebreed Ondernemen (nu Stichting Forten Nederland) heb ik de laatste fietsroutefolder voor de StvA mogen redigeren. Aan het boek 'Piramides in de Polder' is meegewerkt door enkele hoofdstukken te redigeren en unieke historische Duitse foto's beschikbaar te stellen. Meerdere werkdagen werden besteed aan de opzet en het redigeren van het dikke boek 'Wisseling van de Wacht'. En er werd bijgedragen aan twee boeken die nog moeten verschijnen.
Tenslotte zijn er 257 inkomende vragen beantwoord, vervolgvragen niet meegeteld. Vaak was enige informatie met links voldoende. En soms een uur bureaustudie voor een uitgebreider antwoord.

Conclusie
Medewerkers Kenniscentrum Waterlinies in Het Utrechts Archief.Natuurlijk zijn er ook publicaties en activiteiten geweest waar het KCW niet aan heeft mogen meewerken en een verschil had kunnen maken. En wat in het bovenstaande verhaal vooral opvalt, is dat het Sitebureau Hollandse Waterlinies zelf ontbreekt. Waarin de vier provincies samenwerken en waar het KCW nota bene een onderdeel van is. Het KCW heeft, op een enkele uitzondering na, niet mogen bijdragen aan hun producten. Wat voor nut heeft het werk, als het Sitebureau haar eigen kenniscentrum niet serieus neemt?

Om deze en andere redenen was ik van plan geen nieuw jaarcontract aan te gaan, als er niets verbeterd zou zijn. Onverwachts werd het contract door het sitebureau tussentijds opgezegd. De laatste twee jaar waren zwaar en hebben ook een negatief effect op andere zaken gehad. Ik ben daarom zeer aan een tussenjaar toe, alhoewel stilzitten niet mijn ding is...

Het werk voor het KCW was op zich leuk om te doen, dankzij collega's en medewerkers Henk van Amerongen, Huib Fransen, Wil Fries, Ronald Hamberg, Ben Hermans, Myriam de Jong, Bas Kreuger, Jan Vos, Jeroen van der Werff en Chris Will. Dank aan hen, de medewerkers van de provinciale bureau's en vele andere medewerkenden voor de leuke samenwerkingen en de mooie resultaten in de afgelopen zes jaar.

Natuurlijk voelde de functie bij het KCW als een enorme blijk van waardering voor mijn werk en inzet als vrijwilliger sinds 1998. En het beëindigen ervan als het tegenovergestelde. Als altijd doe ik mijn stinkende best om mijn werk goed te doen en heb ik er hard voor gewerkt. Mijn hoop was dat werken bij het KCW zou leiden tot een beter historisch verhaal van de beide linies en vooral van de StvA. Als de opdrachtgever dat zelf niet waardeert en gebruikt, dan is het verzoek uit 2015 van de provincie Noord-Holland maar gedeeltelijk te realiseren. Die 'opdracht' is daarom in november 2024 aan hen 'teruggegeven'.

Geschiedenis van de Stelling van Amsterdam
Fortwachters Registers
'Aan de dijk van de Starnmeerpolder' in Nieuwsbrief 540 (2024)
'Afscheid René Ros Kenniscentrum Waterlinies' in Nieuwsbrief 548 (2024)

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)