Nieuwsbrief 131Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 131 Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk. Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op: Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.
|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
|
Presentatie ThamerkerkOp de avond van donderdag 12 februari was er een presentatie in de voormalige Thamerkerk te Uithoorn. In verschillende bladen van Weekmedia was er aandacht voor gevraagd en er hadden 80 mensen zich aangemeld. De opbrengst kwam ten goede van het behoud van de kerk. Peter Schat gaf een dia-presentatie met 100 dia's uit twee overvloeiende dia-projectoren. Na de pauze gaf ikzelf een rondleiding door het Fort bij Spijkerboor met de virtuele tour die ik er in 2001/2002 heb gemaakt. Nogal indrukwekkend (innovatief?) want ik kreeg er later nog behoorlijk wat vragen over. Om half elf was een kwart van de groep aangekomen in de bergloods van het Fort bij Uithoorn. De aanwezige olielampen werden uitgedeeld en de groep trok het schaars verlichte fort in. Aldaar wat toelichting van de diverse deskundigen. Het fort had een mooie en geheimzinnige uitstraling. En de nog redelijk goede waslokalen maakten indruk.
|
Vliegen in SpijkerboorZodra ik Hans Baas mee heb genomen naar vijf forten of archieven krijg ik een tegoedbon voor een nachtje in een KLM simulator. Vorig jaar ging hij mee naar acht lunetten van de Linie van Beverwijk, diverse forten en drie maal naar een archief. Ik kon dus een potje breken en wilde wel weer eens vliegen, maar dan wel in de 'Fort Spijkerboor', de nieuwste simulator voor de Boeing 777. Er moeten ook dingen zijn om de hobby leuk te houden, nietwaar? Alleen 's nachts staan de simulatoren stil alhoewel er dan onderhoud aan wordt gepleegd. Mijn 'neefje' (40+) ging mee om eerst van half twaalf tot twee uur de diverse vluchtsimulatoren en voor cabinepersoneel training de cabine-/deursimulatoren en brandbestrijding te bekijken. Van de vluchtsimulatoren bekeken we de diverse generaties vliegtuigen en de visual-systemen - die de wereld buiten de cockpit op het scherm toveren. Vanaf twee uur vlogen we in de nieuwe 777 simulator. Ieder had een start, een stuk vliegen en meerdere landingen. De landing bleek het lastigst en moest regelmatig overgedaan worden. Door de simulator was het nooit fataal en konden we bovendien meteen 1500 voet voor de landingsbaan gaan hangen. Het visueel systeem is adembenemend en weersomstandigheden als sneeuw, hagel en wind waren bijna eng. Zelfs als de beweging van de simulator uit staat kan het visueel systeem je hersens geheel bedonderen. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor-klm/>
|
Op stap met RooswijkersMet drie mannen had ik afgesproken om naar Kamp Rooswijk te gaan kijken. Een ervan was zo enthousiast dat hij vergat dat hij op vakantie zou gaan en helemaal niet mee kon. De andere twee en lokale historicus/Corus-medewerker Kees Bruins trof ik vandaag in Beverwijk. Moet je voorstellen. Je hebt als 19-jarige snotneus in 1957 en 1958 met veel plezier twaalf maanden in dienst gezeten. Je woont vlakbij het kamp maar denkt al 30 jaar dat het kamp gesloopt is en je kan de oorspronkelijke toegangsweg niet eens meer vinden. Dan belt plots iemand die je al 47 jaar niet meer gesproken hebt over het kamp en dat het nog bestaat. Beide mannen zaten in de vaste staf van het kamp en hun leeftijd nadert nu de 70. Een was chauffeur, de andere was bij de administratie waar hij de rijopdrachten verzorgde. Ze brachten de werktroepen weg en gingen zelf regelmatig op het strand van Wijk aan Zee liggen. Of naar de fortwachtersdochter van Fort bij Velsen. De discipline was heel soepel in het kamp en de onderlinge sfeer goed maar, benadrukten ze, er werd ook hard gewerkt. Het koste enige discussie maar de indeling en gebruik van de nog aanwezige gebouwen konden ze geheel verklaren. Hun eigen barakken waren nog aanwezig, helaas konden we niet naar binnen. Een blik op de woning van de kampcommandant bracht vrolijke herinneringen over de vriendelijke kapitein boven. Al met al een zeer leuke ervaring en het leverde nog leuke aanvullende informatie op. Ze gaan hun kinderen en kleinkinderen naar het terrein slepen en er ontstonden ook plannen voor een reunie... Na afloop zijn we nog even twee Duitse munitiebunkers aan de andere kant van het Hoogoven-spooremplacement gaan fotograferen. Daarna ben ik alleen op zoek gegaan naar de bunker van het na-oorlogse Kustradarstation 'Amsterdam' en waarschijnlijk gevonden. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/rooswijk/>
|
OverigMet nieuwsberichten gesignaleerd in de media door Co Stronck (CS) en Stichting Stelling van Amsterdam (SSVA). - De officiële lijst van Stellingpaspoort-generaals: <http://www.stelling-van-amsterdam.nl/paspoort/generaal/> - De renovatie van Kringenwetboerderij Zeehoeve ondervind al tegenslag. Zoals scheuren in fundering en een lekke kelder. (SSVA) - De televisie-serie 'Heritage Sites of the World' met onder andere aandacht voor de Stelling is gereed en wordt binnenkort door BVN-tv uitgezonden. BVN-TV is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland... <http://www.bvn.nl/> - Eindelijk bijna alle foto's die in 2003 genomen zijn gecatalogiseerd en de achterstand van circa 700 foto's weggewerkt. - Curiositeit: op het terrein van de Kavallerie Kazerne in Amsterdam ligt een grafsteen met het opschrift 'Cornelius de Houtman 1540 - 1599'. Op Internet vond ik dat hij in 1597 begon met de eerste expeditie naar Zuid-oost Azië. Hoe die steen daar is gekomen en of genoemde meneer eronder ligt of in Zuid-oost Azië??? - Tijdens min-of-meer toevallig passeren een klein Duits gebouwtje met een metalen deur bij de kruising Vijfhuizerdwarsweg en IJweg in de Haarlemmermeer gevonden. In Wageningen had ik op luchtfoto's gezien dat de Duitse bezetter hier een luchtafweerbatterij had aangelegd. De nabijgelegen locatie van een Duits radiostation ligt inmiddels onder de nieuwe Polderbaan. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kleine-werken/duits/> - Het terrein bij de bergloods van het Fort bij Vijfhuizen is al bouwrijp gemaakt voor de 'kunstenaarswoningen'. Er ligt zand en de scherfvrije onderkomens tegen de Geniedijk zijn weer zichtbaar. Jammer dat moderne kunstenaars hun auto naar de wasstraat rijden, anders was de autowasbrug behouden gebleven. - Een hogeschool in Haarlem heeft een project om de studenten te laten nadenken over (commercieel) hergebruik van de Kustbatterij bij Durgerdam. Al diverse e-mails van studenten gehad om informatie die ook op de pagina erover staat.
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|