|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
Achter elk artikel in deze inhoudsopgave staat aangegeven welke gemeente het betreft.
|
VoorwoordDeze nieuwsbrief begint met een lang verslag over een bezoek aan een deel van de Geniedijk Haarlemmermeer. Mede-wandelaar Hans Baas kreeg 's avonds zo'n depressie dat hij een verslag schreef waar zelfs Co Wies† rode oortjes van zou krijgen. Fantastisch die persoonlijke betrokkenheid, maar we hebben Hans toch maar voor twee weken naar het verre Frankrijk gestuurd om bij te komen. Een bezoek aan Fort bij Edam was een stuk leuker. Op een andere manier was 'de vondst' op de landkaart van twee exercitie velden en -batterij leuk.
|
De Geniedijk
Over de vervallen bomvrije damsluis in de Hoofdvaart, het fietspad langs de Geniedijk op. Op dit deel tussen de bebouwing van Hoofddorp, is een betonnen nevenbatterij aanwezig. Aan het eind van het eerste deel lag weer een wildrooster om de schapen op de dijk te houden. Het is bovendien een zeer nuttig apparaat om de schapenuitwerpselen van de schoenen te schrapen.
Tussen de magazijnen zit in de dijk ook de mitrailleur-kazemat Slotertocht Noord (eigenlijk West) en de kanon-kazemat Slotertocht Midden. Deze laatste is in 1937 gebouwd ter compensatie van een nieuw viaduct in de Rijksweg 4. Het is daardoor de laatst gebouwde VIS-kazemat in Nederland en tevens de enige met drie i.p.v. twee ruimten. Bovendien tonen deze kazematten in het Zuidwestfront aan dat er ook in de jaren 1930 wel gedacht werd aan het intact houden van de kringstelling.
De afgelopen jaren is de batterij geherprofileerd en ziet er nu prachtig uit. We bleven links van de wal lopen, tussen de nieuw aangeplante bomen. Het zonnetje brak door, de wind ging liggen. De nevenbatterij was daardoor foto-geniek en een leuke speelplek voor kinderen. Bij slecht weer een goede schuilgelegenheid voor passanten van alle leeftijden.
We liepen een rondje om het Fort bij Aalsmeer en aanschouwden de frontzijde. De gehele weg legden we nogmaals in tegengestelde richting af. Terug bij het Fort bij Hoofddorp liepen we ook daar een rondje, we moesten immers ook de caponniere weer eens op de foto zetten. Op dit deel, inclusief glacis van het fort, lopen geen schapen maar koeien. Terug langs de Voorstelling bij Vijfhuizen gereden alwaar door de begroeiing slechts enkele schuilplaatsen zichtbaar waren. Ook de Voorpositie bij Cruquius (Fort bij Heemstede) opgezocht maar door wegafsluitingen was het lastig te bereiken. Bleek dat er een nieuwe weg over de voorpositie werd aangelegd, vermoedelijk ten koste van terrein van een bouwonderneming die een deel van de voorpositie besloeg.
"De dijk op zich is natuurlijk erg mooi, en interessant door de aanwezigheid van de nevenbatterijen en geschutsopstellingen, en ook die gebouwtjes en muur zijn interessant. Maar de herrie en de schapenstront verpesten eigenlijk alles."
|
Fort bij Edam
Het doel van de vrijwilligers is om het verval te stoppen. Deuren en ramen worden weer gangbaar gemaakt. De meeste lokalen blijven hun patina uitstraling houden. Maar drie lokalen zullen een andere bestemming krijgen. Een als onderkomen voor de vrijwilligers en twee als tentoonstellingruimten met aandacht voor de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Samen met Frank van Drie liepen we een rondje in en op het fort. Om te beginnen werd een uilskuiken, hoog in de bomen aangewezen. Langs de keuken met de kookpotten en even gekeken in de - alleen voor mitrailleurs - rechter keelkazemat.
<http://www.fortbijedam.nl/>
|
Exercitie BatterijenNaar aanleiding van een contact met het Ingenieurs Bureau Amsterdam in verband met historisch onderzoek naar de Overdiemerpolder en Zeeburg, werd ik getipt over een voorloper van het schietterrein op Zeeburg.
Bij nadere bestudering van de Grote Historische Atlas Noord-Holland (1:50.000) bleek het als Exercitie veld ook op een kaart uit 1849 aangegeven te staan. Bovendien is er bij de Funenkade, waar nu het Lozingskanaal ligt, een 'Exerc. batt' aangegeven. En nog een Exercitie veld ten zuiden van de huidige Czaar Peterstraat alwaar nu woningen staan. Deze drie locaties liggen op steenworp afstand van de Oranje-Nassau Kazerne alwaar in 1849 onder andere het 7e Regiment Infanterie (opgericht 9 januari 1814) en het 1e Regiment Vestingartillerie (1848-1881) waren gehuisvest. <http://www.iba.nl/>
|
Heuvel bij MuidenIn dit platte land word ik altijd wat onrustig bij verhogingen in het landschap. In het westen van Nederland is immers praktisch elk niveauverschil mensenwerk.
De nieuwe brug en het snelweg tracé liggen zuidelijker dan de oorspronkelijke weg. Volgens Guus zit een restant van de VIS-kazemat in de heuvel. Het zou me niets verbazen als ook hier een aannemer zich vergist heeft in hoeveel tijd en geld het slopen van een flinke kazemat kost. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiden-kazemat/>
|
BezoekerscentrumIn Waterlijn, de papieren nieuwsbrief van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, wederom een woord over het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Het Muizenfort in Muiden is een mooi gebouw en een goed bereikbare locatie, vindt wethouder MacKay van ruimtelijke ordening. De andere forten kennende, ben ik het echter op beide punten geheel met hem oneens. Je kan mijn voorstel over het bezoekerscentrum uit 2003/2004 lezen of downloaden op:
|
Overig- De website van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie trok 34.911 bezoekers in 2004. Dat is iets meer dan de 33.266 aan onze Stelling-website. Maar interessanter is hoeveel bezoeken zij aan de websites brachten. Aan de Stelling-website waren dat er 47.118. De website van de Stichting Stelling van Amsterdam bleef daar met 8.000 bezoeken ver achter. Maar deze drie websites hebben verschillende inhoud en publiek waardoor het slecht vergelijken is.
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. |