Deze pagina bevat een aantal scans van authentieke technische tekeningen van de pantserkoepels die in de forten van de Stelling zijn gebruikt.
De tekeningen zijn gepubliceerd in de 2e Atlas (XVII platen) behorende tot de uitgave 'Duurzame versterkingskunst. Moderne landversterkingen.' uit 1918, door Hoofd Onderwijs J.C. Cramwinckel van de Koninklijke Militaire Academie.
Deze hefkoepels zijn toegepast op alle forten met betonnen gebouwen, hetzij in losstaande gebouwen hetzij dat deze met het hoofdgebouw verbonden zijn door een gang of poterne. Meestal twee hefkoepels per fort maar de latere forten Aan de Middenweg en Aan de Jisperweg werden voorzien van één hefkoepel. Zie ook Forttypen.
Van dit model koepel is één exemplaar alleen op het Fort bij Spijkerboor geplaatst, omdat dit fort een artillerie-functie voor positiegeschut behield. De koepel is nog ter plekke aanwezig.
Van dit model koepel zijn drie exemplaren op het Fort bij Velsen geplaatst, omdat dit fort een artillerie-functie voor positiegeschut behield. Één koepel is nog ter plekke aanwezig, een tweede koepel ligt in depot bij het Nationaal Militair Museum en een derde koepel is verdwenen. Op Fort bij IJmuiden wasx één koepel met 15 cM L30 geschut waarvan niet bekend is in welke mate - behalve de looplengte - afwijkend is van deze tekening van 15 cM L24 geschut in een koepel.
Van dit model koepel zijn twee exemplaren alleen op het Fort aan het Pampus geplaatst, omdat dit fort een artillerie-functie met kustgeschut kreeg. De koepels zijn niet meer aanwezig.
(Bron: Duurzame versterkingskunst. Moderne landversterkingen, Atlas van XVII platen, deel 2)
(Met dank aan Roel Melchers voor het scannen.)